- 2 hrnky vařených jáhel
- 100 g uzeného tempehu
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 1 velká cibule
- 10 cm pórku
- 2 lžíce spařených hrozinek
- 2 lžíce loupaných mandlí
- petrželka, pažitka
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
- sojová omáčka na dochucení
- sůl
Jak připravit velikonoční nádivku
- Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata.
- Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme.
- Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni.
- Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.
- Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou.
- Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme.
- Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm.
- Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
- Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
Praktické
- Pekáč vyjde cca na 4 porce, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
- Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
- Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
- Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
- Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
- Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tempeh, který je bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky nebo zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tempeh nahraďte seitanem,
- Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Obměna
- Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. Můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.
Děti
- Tuto nádivku mohou děti od 1,5 let, ale ubereme na dochucovadlech.
Jak chutná čtenářům
Každý rok se objeví řada nadšených komentářů ve skupina na FB a fotky, jak jste nádivku pekli vy.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!


🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Moc dobré 👍 děkuji za recept 🙏
Cha, tak jsem tu sladěnku přece jen otevřel. :-)
Moc dobré, hlavně po poněkud asketickém období.