Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 2 hrnky vařených jáhel
  • 100 g uzeného tempehu
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 velká cibule
  • 10 cm pórku
  • 2 lžíce spařených hrozinek
  • 2 lžíce loupaných mandlí
  • petrželka, pažitka
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
  • sojová omáčka na dochucení
  • sůl

Odmala jsem jako většina z nás nosila boty. Všude. Časem jsem však začala mít zdravotní problémy. Vybočený palce, plo...

Jak připravit velikonoční nádivku

  1. Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata.
  2. Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme.
  4. Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni.
  5. Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.
  6. Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou.
  7. Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme.
  8. Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm.
  9. Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  10. Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

Praktické

  • Pekáč vyjde cca na 4 porce, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
  • Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
  • Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
  • Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
  • Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
  • Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tempeh, který je bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky  nebo zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tempeh nahraďte seitanem,
  • Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

  • Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. Můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.

Děti

  • Tuto nádivku mohou děti od 1,5 let, ale ubereme na dochucovadlech.

Jak chutná čtenářům

Každý rok se objeví řada nadšených komentářů ve skupina na FB  a fotky, jak jste nádivku pekli vy.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
Petra: Dnes byla k obědu nádivka (jáhly, uzený tempeh, namočené lněné semínko, spařené rozinky, orestovaná cibule s mrkví, kurkuma, tamari, zelené ze zahrádky – kopřivy, pažitka a česneková nať). Podáváno s cuketou v hrašce, čerstvou ředkvičkou a rukolou – to už jsem nestihla nafotit, rodina byla hladová. Bylo to výborné.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré 👍 děkuji za recept 🙏

Tonantzin
17. 4. 2017

Cha, tak jsem tu sladěnku přece jen otevřel. :-)
Moc dobré, hlavně po poněkud asketickém období.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
25
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

I my se vás musíme zeptat na cookies

Naše stránky používají k ukládání drobných údajů cookies. Váš souhlas s jejich použitím nám pomáhá tvořit lepší obsah, přehlednější stránky a více vám porozumět. Nesouhlas může způsobit, že stránky nepoběží správně a nebudete z nich mít takovou radost :-)

Funkční nastavení potřebujeme (vždy aktivní)

Díky nim stránky správně fungují a vy z nich máte radost.

Statistiky pro lepší obsah

Protože souhrnně víme, kolik lidí k nám chodí, co u nás čtou a kde máme stránky vylepšit.

Marketing a Videa

Snažíme se vám nabízet upoutávky na programy a témata, které vás zajímají. Bez zaškrtnutí budeme věštit z křišťálové koule :-) Pokud nesouhlasíte, nemohou se zobrazit ani video přehrávače.