Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Výtečné celozrnné palačinky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Pokud máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte tyto výborné palačinky z pohankové, špaldové a žitné mouky. Palačinky neobsahují mléko, cukr, ani vejce, a proto jsou lehce stravitelné a díky celozrnným moukám nám dodají spousty cenných minerálů. Pokud je chcete bezlepkové, použijte pouze pohankovou mouku.

Ingredience

  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetka koriandru
  • špetka kurkumy
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Před třemi lety  se nám maminka Jana svěřila s

Jak vyrobit palačinky
  1. Mouku smícháme se solí a kořením a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej.
  2. Důkladně rozmícháme, nejlépe pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát.
  3. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta.
  4. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme.
  5. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.
Praktické

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.

Kombinujeme

Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.

Obměna

Veganské palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo. Vyzkoušejte připravit také jako zdravé palačinky.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Palačinky dle vašeho receptu byly výborné. Tenké, měkké a přitom křehké. Dělám opakovaně. Mnohem lepší než z obyčejné hladké mouky.

Jsou výborné ;-) moc nám chutnají. Naše rodina má v oblibě i lívance…
Bohužel jsem nenašla recept na lívance s žitným kváskem. Jak by mohl recept na lívance vypadat, aby byl v souladu s jimejinak? Předpokládám, že pracnost by byla náročnější a těsto by muselo odpočívat tak cca 2 – 3 hodiny, že. Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...