Nevěřila bych, že palačinky půjdou udělat bez vajec, mléka a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyto jsou kromě ještě navíc polité rozvařeným ovocem.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- 1 šálek (100g) pohankové mouky
- 1/2 šálku (50g) žitné mouky
- 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
- 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
- půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
- špetička soli
- povidla nebo marmeláda bez cukru
- 200g ovoce (švestky, blumy, jablka, broskve, meruňky…)
- 50g hrozinek
Mouky smícháme se solí a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe s pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. První se většinou nepovede, tak to nevzdávejte. Někdy je těsto moc husté, stačí rozředit vodou a pak vše půjde lépe. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.
V do deci vody dáte vařit propláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené ovoce. Pokud je ovoce samo o sobě sladké, hrozinky dávat nepotřebujete, jsou tam z důvodu oslazení. Vaříme asi 10 minut až se voda částečně vyvaří. Pokud by zůstala omáčka moc řídká, požijte lžičku kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody a vlijte jí do omáčky a 3 minuty povařte.
Palačinky potřeme marmeládou bez cukru, nebo povidly a přelijeme ovocnou omáčkou.
PraktickéZ těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud je jíte k večeři, raději zdvojnásobte dávku, jedí se samy. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.
KombinujemeVzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.
ObměnaPalačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo. Vyzkoušejte si je připravit také jako zdravé lívance.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý deň, ak nemám doma žitnú múku, čím ju môžem nahradiť? :)
Dobrý den, mohla bych se, prosím, u tohoto receptu zeptat na radu s pánvičkou? V minulosti jsem se ustálila u Tefalu. Palačinky se nepřipékají a stačí minimum tuku (jen vlastně poprvé trochu potřít), z pánve nejde žádný smrad. Protože jsem si ale poslední rok říkala, že teflon je špatně a navíc u něj asi úplně nepoznám, kdy už je už vysloveně škodlivý (pokud je jen ošoupaný a ne poškrábaný), tak jsem si před časem v Lidlu zkusila koupit keramickou pánev. Jako dobrý, také celkem nepřipéká, jen na ní musím dávat trochu víc oleje a včera mě navíc do nosu bouchal smrad, který vznikal podle mě přepalováním toho oleje (i když mám olej na smažení). Mohla bych Vás poprosit o tipy na pánvičky na smažení palačinek? Co máte ozkoušeno? Moc všem předem děkuji!