Nevěřila bych, že palačinky půjdou udělat bez vajec, mléka a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyto jsou kromě ještě navíc polité rozvařeným ovocem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 šálek (100g) pohankové mouky
- 1/2 šálku (50g) žitné mouky
- 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
- 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
- půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
- špetička soli
- povidla nebo marmeláda bez cukru
- 200g ovoce (švestky, blumy, jablka, broskve, meruňky…)
- 50g hrozinek
Mouky smícháme se solí a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe s pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. První se většinou nepovede, tak to nevzdávejte. Někdy je těsto moc husté, stačí rozředit vodou a pak vše půjde lépe. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.
V do deci vody dáte vařit propláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené ovoce. Pokud je ovoce samo o sobě sladké, hrozinky dávat nepotřebujete, jsou tam z důvodu oslazení. Vaříme asi 10 minut až se voda částečně vyvaří. Pokud by zůstala omáčka moc řídká, požijte lžičku kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody a vlijte jí do omáčky a 3 minuty povařte.
Palačinky potřeme marmeládou bez cukru, nebo povidly a přelijeme ovocnou omáčkou.
PraktickéZ těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud je jíte k večeři, raději zdvojnásobte dávku, jedí se samy. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.
KombinujemeVzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.
ObměnaPalačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo. Vyzkoušejte si je připravit také jako zdravé lívance.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý deň, ak nemám doma žitnú múku, čím ju môžem nahradiť? :)
Dobrý den, mohla bych se, prosím, u tohoto receptu zeptat na radu s pánvičkou? V minulosti jsem se ustálila u Tefalu. Palačinky se nepřipékají a stačí minimum tuku (jen vlastně poprvé trochu potřít), z pánve nejde žádný smrad. Protože jsem si ale poslední rok říkala, že teflon je špatně a navíc u něj asi úplně nepoznám, kdy už je už vysloveně škodlivý (pokud je jen ošoupaný a ne poškrábaný), tak jsem si před časem v Lidlu zkusila koupit keramickou pánev. Jako dobrý, také celkem nepřipéká, jen na ní musím dávat trochu víc oleje a včera mě navíc do nosu bouchal smrad, který vznikal podle mě přepalováním toho oleje (i když mám olej na smažení). Mohla bych Vás poprosit o tipy na pánvičky na smažení palačinek? Co máte ozkoušeno? Moc všem předem děkuji!