80 % případů nemocí by bylo možné předejít správnou stravou
Formování výživových doporučení v ČR
– První výživová doporučení „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ vydalo předsednictvo Společnosti pro racionální výživu v r. 1986 (v 1989 inovováno).
– V r. 1994 Rada výživy Ministerstva zdravotnictví ČR vypracovala doporučení o výživě zdravého obyvatelstva „Jezte zdravě, žijte zdravě“.
– V r. 2004 vydala Společnost pro výživu „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ (v 2015 vydáno jako leták).
– Aktuální dokument Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky vydala Společnost pro výživu.
V roce 2007 byl přijat pracovní dokument komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Uvedený dokument uvádí, že lze předpokládat, že 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu (tj. výživa).
Podle WHO většina hlavních faktorů, které se uplatňují nepříznivě na zdraví člověka, souvisí s výživou. V pořadí závažnosti jsou to:
- nadbytečný příjem soli,
- vysoký příjem alkoholu,
- nevhodné složení tuku,
- vysoký příjem energie,
- nedostatečný příjem ovoce a zeleniny.
Nesprávná výživa se tak významně podílí na řadě onemocnění, které ovlivňují aktivitu člověka a zvyšují riziko jeho předčasného úmrtí.
Doporučení pro změny ve stravě
V jídelníčku by mělo být dosaženo následující změn, které jsou v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností:
- upravení příjmu celkové energie (rovnováha mezi příjmem a výdajem)
- snížení příjmu tuku
- snížení příjmu nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin
- snížení příjmu cholesterolu
- snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů
- snížení spotřeby kuchyňské soli
- zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C)
- zvýšení příjmu vlákniny
- zvýšení příjmu vitamínů a minerálních látek (zejména železo, zinek, selen, vápník, jód, karoteny, vitamin E, vitamín D, vitamín C, některé ze skupiny vitamínu B, ochranné látky obsažené v zelenině aj.).
Jak změn dosáhnout
- snížit příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů
- snížit příjem cukru (i fruktosy a sorbitolu)
- zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce (min 600 g zeleniny a ovoce za den) včetně ořechů
- zvýšení spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku, nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem ochranných látek
- nahrazení výrobků z bílé mouky výrobky z mouky tmavé nebo celozrnné z důvodů snížení příjmu energie a zvýšení příjmu ochranných látek
- preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) – luštěniny, celozrnné výrobky, neloupaná rýže, těstoviny aj.
- výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků
- snížení spotřeby živočišných potravin s vysokým podílem tuku (např. vepřový bok, plnotučné mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, uzeniny, lahůdkářské výrobky, některé cukrářské výrobky, trvanlivé a jemné pečivo apod.)
- zajištění správného pitného režimu – nápoje by neměly být slazeny cukrem
- alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně
Je nutno dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně – tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 25 – 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5 – 10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.
Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost jak výběru potravin (je nutné sledovat údaje o složení na etiketách potravinářských výrobků), tak jejich úpravě. Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, pohlaví, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu.
Co si z toho vzít
- V České republice je vysoký výskyt aterosklerózy s různými orgánovými komplikacemi, hypertenze, nádorů (především plic a tlustého střeva), obezity, diabetu 2. typu, dny, osteoporózy a dalších chorob, které zvyšují nemocnost a zejména pak úmrtnost naší populace proti jiným zemím. V řadě příčin, které vedou k tomuto stavu, má největší význam nesprávná výživa.
- Doporučení pro obyvatele ČR vydané Společností pro výživu se shodují s tím, co doporučujeme v Jíme Jinak – zařaďte více celistvých potravin (celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ořechů a semínek, ovoce) a naopak co nejvíce snižte průmyslově zpracované potraviny, cukr, bílou mouku, živočišné produkty a sůl.
- Inspirujte se našimi recepty a začněte vařit zdravěji. Pokud nevíte, jak na to, začněte online kurzem Jak začít jíst zdravě (zdarma) zde.
zdroj: www.mmr.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář