Domů > Magazín > Zdraví

Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?

Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud bychom zlepšili naši stravu? Společnost pro výživu sestavila na základě dokumentu komise Evropských společenství doporučení pro obyvatele ČR, která by měla vést ke snížení výskytu aterosklerózy, hypertenze, rakoviny, cukrovky, dny, obezity a dalších chorob, které v ČR převažují. Která to jsou?

80 % případů nemocí by bylo možné předejít správnou stravou

Formování výživových doporučení v ČR
První výživová doporučení „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ vydalo předsednictvo Společnosti pro racionální výživu v r. 1986 (v 1989 inovováno).
– V r. 1994 Rada výživy Ministerstva zdravotnictví ČR vypracovala doporučení o výživě zdravého obyvatelstva „Jezte zdravě, žijte zdravě“.
– V r. 2004 vydala Společnost pro výživu „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ (v 2015 vydáno jako leták).
– Aktuální dokument Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky vydala Společnost pro výživu.

V roce 2007 byl přijat pracovní dokument komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha).

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Uvedený dokument uvádí, že lze předpokládat, že 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu (tj. výživa).

Podle WHO většina hlavních faktorů, které se uplatňují nepříznivě na zdraví člověka, souvisí s výživou. V pořadí závažnosti jsou to:

  • nadbytečný příjem soli,
  • vysoký příjem alkoholu,
  • nevhodné složení tuku,
  • vysoký příjem energie,
  • nedostatečný příjem ovoce a zeleniny.

Nesprávná výživa se tak významně podílí na řadě onemocnění, které ovlivňují aktivitu člověka a zvyšují riziko jeho předčasného úmrtí.

Doporučení pro změny ve stravě

V jídelníčku by mělo být dosaženo následující změn, které jsou v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností:

  • upravení příjmu celkové energie (rovnováha mezi příjmem a výdajem)
  • snížení příjmu tuku
  • snížení příjmu nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin
  • snížení příjmu cholesterolu
  • snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů
  • snížení spotřeby kuchyňské soli
  • zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C)
  • zvýšení příjmu vlákniny
  • zvýšení příjmu vitamínů a minerálních látek (zejména železo, zinek, selen, vápník, jód, karoteny, vitamin E, vitamín D, vitamín C, některé ze skupiny vitamínu B, ochranné látky obsažené v zelenině aj.).

Jak změn dosáhnout

  • snížit příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů
  • snížit příjem cukru (i fruktosy a sorbitolu)
  • zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce (min 600 g zeleniny a ovoce za den) včetně ořechů
  • zvýšení spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku, nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem ochranných látek
  • nahrazení výrobků z bílé mouky výrobky z mouky tmavé nebo celozrnné z důvodů snížení příjmu energie a zvýšení příjmu ochranných látek
  • preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) – luštěniny, celozrnné výrobky, neloupaná rýže, těstoviny aj.
  • výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků
  • snížení spotřeby živočišných potravin s vysokým podílem tuku (např. vepřový bok, plnotučné mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, uzeniny, lahůdkářské výrobky, některé cukrářské výrobky, trvanlivé a jemné pečivo apod.)
  • zajištění správného pitného režimu – nápoje by neměly být slazeny cukrem
  • alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně

Je nutno dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně – tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 25 – 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5 – 10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.

Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost jak výběru potravin (je nutné sledovat údaje o složení na etiketách potravinářských výrobků), tak jejich úpravě. Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, pohlaví, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu.

Co si z toho vzít

  • V České republice je vysoký výskyt aterosklerózy s různými orgánovými komplikacemi, hypertenze, nádorů (především plic a tlustého střeva), obezity, diabetu 2. typu, dny, osteoporózy a dalších chorob, které zvyšují nemocnost a zejména pak úmrtnost naší populace proti jiným zemím. V řadě příčin, které vedou k tomuto stavu, má největší význam nesprávná výživa.
  • Doporučení pro obyvatele ČR vydané Společností pro výživu se shodují s tím, co doporučujeme v Jíme Jinak – zařaďte více celistvých potravin (celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ořechů a semínek, ovoce) a naopak co nejvíce snižte průmyslově zpracované potraviny, cukr, bílou mouku, živočišné produkty a sůl.
  • Inspirujte se našimi recepty a začněte vařit zdravěji. Pokud nevíte, jak na to, začněte online kurzem Jak začít jíst zdravě (zdarma) zde.

zdroj: www.mmr.cz

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...