Velkozrnná čočka je zmíněná už v Bibli
Jde o velmi starou kulturní rostlinu. Říká se o ní například to, že je kaviárem chudých anebo že jí Ezau vyměnil za své prvorozenství se svým bratrem Jákobem. Tento druh čočky je u nás nejoblíbenější a nejznámější. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Před vařením je vhodné ji namočit, aby byla lépe stravitelná a rovnoměrněji se uvařila. Hodí se na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek, karbanátků, rostlinné sekané, salátů a jídel v kombinaci se zeleninou. Dá se dobře naklíčit.
Zelená čočka pochází z francouzského města Puy
Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Její slupka má zelenohnědou barvu, ale po uvaření se zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, je pevná na skus a nerozvařuje se. Je výborná do salátů, buddha bowls, polévek a zeleninových jídel.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Černá Beluga čočka je nazývána kaviárem chudých
Díky své barvě se jí někdy říká i “kaviár”. Černá čočka beluga se řadí mezi velmi výživné potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Má oříškovou chuť, po uvaření drží tvar i barvu. Není třeba ji namáčet. Hodí se k přípravě salátů, buddha bowls, do polévek, se zeleninou nebo jako příloha.
Červená čočka nenadýmá
Červená čočka se prodává buď loupaná, nebo neloupaná. Právě loupaná varianta je vhodná pro ty, kteří s luštěninami začínají, mají problémy s trávením nebo pro nejmenší děti a staré lidi, protože je dobře stravitelná a nenadýmá. Loupanou červenou čočku dnes pořídíme už v jakémkoliv supermarketu. Výhodou je, že se nemusí namáčet (pokud ale máte slabé trávení, tak rozhodně namočit!) a je připravená do 15 minut. Pokud se vaří déle, vznikne z ní kaše. Požívat jí můžete jako přílohu, do polévek, do salátů, karbanátků, do kari, dhálů, omáček, se zeleninou, na majonézu nebo pomazánku. Neloupaná červená čočka se dá dobře klíčit a používá se v kuchyni podobně jako klasická velkozrnná čočka.
Žlutá čočka je lehce stravitelná
Podobně jako červená loupaná čočka, existuje i žlutá loupaná čočka. Je velmi dobře stravitelná, nenadýmá, proto se hodí pro nejmenší děti. Žlutá čočka má jemnou chuť a moučnou strukturu a je zdrojem mnoha minerálních látek a vyššího podílu vlákniny. Nemusí se namáčet, je rychle hotová a pokud se vaří déle než 10-15 minut, snadno se rozvaří. Často se využívá hlavně v indické kuchyni do dhálů a kari, ale je výborná i jako zavářka, do polévek, jako příloha, kaše, k výrobě hummusu aj.
Kterou čočku máte nejraději?
A jak ji využíváte?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář