Jak vypadá žabinec ptačinec
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
- Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.
Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.
Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kde roste
- Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
- Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
- Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
- Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
- Prostě všude.
Užití v kuchyni
Používám jej jako jinou zeleninu:
- do polévek
- do špenátů
- do nádivek
- do dušené zeleniny
- do salátů nebo
- jako zelenou posypku na jídla
- ale i do koktejlů a smothies (Smoothie s žabincem, Životabudič)
Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.
Jak chutná žabinec
Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.
Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny
Jaké má účinky
- Má močopudné účinky,
- používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
- podporuje metabolismus
- čistí krev
- Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
- Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
- Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.
Těhotné a kojící
Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.
Už jste ho zkusili?
Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody. A napište nám, jak vám chutná. Když jsme vzali na procházku za bylinkami novináře z Novy, tak jim ze všech divokých bylin, které zrovna rostly, chutnal nejvíc právě žabinec ptačinec.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem udělala luxusní salátek s žabincem, mrkví, česnekem a kozím sýrem, ještě jsem přidala pražená slunečnicová semínka . Fantastické, doporučuji 👌💚
Prosím je to ptačinec ? Já trochu zaostávám 🤣