Trápí mě zácpa
Zácpa dokáže skutečně znepříjemnit život a ovlivnit životní pohodu. Dobře se vyprázdnit je zkrátka úlevné a pokud se delší dobu nedaří, člověk je z toho takříkajíc otrávený. Namáhavé vyprazdňování s sebou přináší i zvýšené riziko vzniku hemoroidů či análních trhlin. Navíc, pokud zácpa trvá chronicky, se zvyšuje riziko vzniku divertikulózy či rakoviny tlustého střeva. Pojďme se blíže podívat na příčiny zácpy a možné řešení jednotlivých problémů.
- Nedostatek vlákniny ve stravě – Vláknina hraje klíčovou roli v trávicím procesu. Pomáhá změkčovat stolici, zvětšovat její objem, čímž urychluje její průchod, podporuje zdraví střevní mikroflóry a celkovou hybnost střeva. Důležité je navyšovat jí postupně, pokud na ní dosud nejste ve stravě příliš zvyklí. Vláknina je obsažena hlavně v celozrnných obilninách (rýže, jáhly, ječmen, oves, pohanka, kroupy), zelenině (listová, kulatá, kořenová), luštěninách (fazole, čočka, cizrna). Skvělou porci vlákniny a probiotik vám dodá kvašená zelenina. Zmíněné potraviny je ideální mít denně na stole. Většina zeleniny by měla být tepelně upravená, nadbytek syrové zeleniny zatěžuje trávení. Zařazujte častěji i olejnatá semínka. Sledujte svoje trávení a pokud vám nějaká složka nedělá dobře, vynechte jí, případně jí zkuste jen v malém množství. Pro inspiraci, jak z doporučených potravin připravit chutná jídla, se podívejte do našeho bohatého receptáře.
- Naopak je vhodné v jídelníčku zredukovat pečivo a pekárenské produkty, hlavně ty z bílé mouky. Kromě pečiva omezte i jiné suché potraviny, jako jsou racio chlebíčky a knäckebroty.
- Trávení zaměstnává i příliš časté zařazování živočišných výrobků. Pokud máte ve stravě maso, vybírejte libové a kvalitní, kombinujte ho ideálně s tepelně upravenou zeleninou pro lepší strávení. Vadit může i nadbytek soli ve stravě.
- Málo tekutin – S věkem klesá pocit žízně a je potřeba myslet na doplňování tekutin. Na druhou stranu není žádoucí se přepíjet, lépe pít po douškách, mezi jídly. Příjem tekutin kromě vody či čaje skvěle zajistí i častá konzumace zeleninových polévek, omáček či obilných kaší. Vynechte černé, ovocné čaje a raději i kávu.
- Potravinová intolerance či alergie – Konzumace potravin, které tělo obtížně tráví, může podpořit vznik zánětlivého prostředí v trávicím traktu. Vzniklý zánět pak negativně ovlivňuje peristaltiku. Častým viníkem je mléčná bílkovina či lepek, ale mohou zde hrát roli i jiné potraviny.
- Chaotické stravování – Na vzniku zácpy se mohou podílet stravovací návyky. Nepravidelnost v jídle, neklid, nárazově velké porce, zobání mezi jídly, špatné rozžvýkání potravy, ale i málo pestrá strava jsou faktory, které vedou ke zpomalení trávení.
- Chudost pohybu – Pravidelný pohyb stimuluje trávení a přirozeně masíruje a povzbuzuje střeva. Je důležité se denně podle svého zdravotního stavu hýbat. Ideální jsou procházky či lehká sportovní aktivita, ale pomůže i střídání poloh, chůze po bytě, domácí práce apod. Je skvělé si po ránu zacvičit krátkou rozcvičku, kdy jednoduchými cviky protáhnete končetiny, trup, v závěru můžete zařadit dechové cvičení, při kterém si pokládáte dlaně střídavě na oblast břicha a snažíte se tam nadechnout.
- Nadměrný stres, negativní emoce, jako je úzkost, smutek, strach – Zvýšený stres a časté prožívání negativních emocí způsobuje zpomalení a oslabení trávení. Spolu s tím se mění stravovací návyky, člověk má buď sníženou či zvýšenou chuť k jídlu, mnohdy zapomíná pít. Všechny tyto faktory podporují vznik zácpy.
- Léky – Určité léky s sebou mohou nést nežádoucí účinky v podobě zácpy. Patří sem antidepresiva, antihistaminika, antacida, některá analgetika či léky na Parkinsonovu chorobu. Vliv na zácpu pomohu mít ale i některé bylinky, pokud se nedodrží dávkování, případně jako forma nežádoucího účinku.
- Onemocnění – Některá onemocnění jsou spojená se zvýšeným výskytem potíží se zácpou. Na zácpu čatěji trpí lidé s neurologickými potížemi, jako je Parkinsonova choroba, Roztroušená skleróza, cévní mozková příhoda, dále při hemoroidech, hypotyreóze, depresi, onkologické nemoci či jako následek léčby, nebo jakékoliv nemoci, kdy jsou upoutaní na lůžko.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Akutní zácpa – první pomoc
Co můžete zkusit v případě akutní zácpy?
- Velmi prospěšný je proti zácpě nápoj ze lněného semínka, který umí celkově harmonizovat trávení. Nebo si po ránu dejte nalačno lžíci lněného oleje a zapijte trochou vody. Pak si uvařte a v klidu snězte čerstvou zeleninovou polévku.
- Připravte si kompot ze švestek – podle dostupnosti z čerstvých či sušených. Poduste je s trochou vody bez cukru.
- Při zácpě může pomoci i nápoj z léčebného škrobu kuzu. Lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání na mírném plameni zahřívejte, dokud kuzu nezprůhlední. Pijte 1-2x denně mezi jídly.
- Hybnost střev podpoří i masáž břišní oblasti. Přiložte si dlaň na břicho a pohybujte jí ve směru hodinových ručiček, nejprve povrchově a poté více do hloubky. Před masáží je vhodné si břicho nahřát, např. teplým ručníkem či nahřívacím polštářkem.
- Činnost střev účinně podpoří i samotný pohyb. Zkuste vleže na zádech dýchání do břišní oblasti, střídavé přitahování končetin k hrudníku, pomalé kroužení přitaženými kyčlemi, nebo protažení trupu v pozici na všech čtyřech. Povzbudit trávení pomůže i procházka, nebo jiný pohyb podle vašich zvyklostí a zdravotního stavu.
Krok za krokem podpořit své trávení můžete v blížícím se programu Podzimní detox. Pojďte společně s námi pracovat na postupném navýšení vlákniny ve stravě, zařazení pohybu či uvolnění psychiky. Nemějte obavy, zapojíte se právě podle vašich možností. Těšíme se na vás uvnitř!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář