Na zimu do písku
Září a říjen je o sledování nočních teplot a deště, abychom mohli ve vhodnou dobu sklidit vše, co chceme uložit na zimu.
Během září i října sklízíme u nás ve větším mrkev. Očistíme rukou od hlíny a skládáme do bedny s pískem. Dáváme je do písku tak, jak rostly na záhoně. Takto se dá průběžně kontrolovat, zda není nějaká špatná. Nať během zimy odstraňuji.
To samé dělám s petrželí, pastinákem, celerem a červenou řepou. Celer si dávám jednotlivě do většího květináče. Je to pro mě dost praktické z hlediska místa. Vždy vezmu jeden květináč s celerem pro svoji potřebu do kuchyně a ve sklepě se udělá místo. :)
Takto uskladněnou zeleninu průběžně kropím vodou, aby písek zůstával vlhký. Zelenina mi vydrží do května i června.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Sklízíme česnek a cibuli
Dál uskladníme očištěný česnek a cibuli do přepravek v jedné vrstvě a dáme do chladné a suché místnosti. Letos jsme zkoušeli i jiné druhy cibule (Elista, Klaria, Lilia). Mají výborný zdravotní stav během růstu, ale vegetační doba je velmi dlouhá, tak uvidíme, jaká bude na skladování a zda bude mít smysl ji tímto způsobem pěstovat.
U česneku je chlad velmi důležitý. Po celém světě je rozšířený vlnovník česnekový, který je aktivní v teple. Pokud si necháte česnek v teple, tak se vám může stát, že brzy jakoby vyschne. Ve skutečnosti nevyschne, ale vlnovník ho vysaje. Je to živočich, co není okem vidět. Stroužek česneku je po oloupání na pohled perleťový, není hladký. Tento škůdce se dá eliminovat tím, že česnek budeme na jedno a to samé místo dávat při výsadbě nejdříve za 4 roky. Nebo se moří před výsadbou sulkou, což my neděláme.
Jak na dýně
Dál sklízíme dýně všeho druhu. Letos máme různé druhy – hokkaido, hokakido Amoro (u nás velmi oblíbený druh – roste podobně, jako cuketa), grey queen, pink jumbo banana (letos poprvé – moc mi chutná), blue banana, baby blue, dýni olejnou, bush delicata (moc dobrá zapečená). Dýně sklízíme, když mají v ideálním případě suchou stopku, což v našich podmínkách není úplně tak reálné, tak alespoň, když je stopka žlutá. No prostě dýně necháme na záhoně co nejdéle, ale musíme hlídat, zda se nám do nich nepouští myši a sledujeme noční teplotu, aby nám dýně neomrzly při prvních mrazech, které mohou přijít koncem září. Jednoho dne se prostě rozhodneme a všechny dýně sklidíme. :)
Pro dýně je při uskladnění nejvhodnější stálá teplota kolem 15°C. Upřímně, takové podmínky nemáme. Ze zkušeností víme, že nejdéle vydrží dýně v paneláku.:))) My je máme při teplotách kolem 5°C, v suchu. U nás vydrží hokkaido tak do konce ledna a pak máme jednu dýni, GREY QUEEN, která i u nás vydrží až do května. Má silnější slupku, kterou je potřeba před vařením oloupat. Je výborná na jakékoli jídlo.
Patizony skliďte včas
V průběhu celé sezóny sklízíme i patizony, které dáváme do sklepa. Je důležité patizony sklízet ve správnou dobu. A to je tehdy, když patizon přejde z mírně zelené barvy do bílé, v tu dobu ho sklidíme a dál nečekáme, zda vyroste. Pokud ho necháte na záhoně dlouho, tak ho v zimě nerozkrojíte – bude tvrdý jak kámen.:) Někteří už ví své.
Patizony máme ve sklepě a takto vydrží asi do konce ledna.
Kukuřice
Začátkem září průběžně kontroluji kukuřici Malované hory, kterou pěstuji pro nás na mouku, je ve výsledku hezky růžová. :) Poslední roky tu máme ale trochu problém se zavíječem kukuřičným. Možná uděláme rok dva pauzu v pěstování a uvidíme. Barva klasů kukuřice je opravdu nádherná.
Co ještě sklidíme v září a říjnu
Během září i října ještě budeme sklízet kedlubny, zelí, kapusty, brokolici, saláty, ředkvičky, červenou řepu a když se zadaří a vše nám nesežerou miniaturní slimáčci, tak by mohly být ještě vodnice a ředkve.
Záhony na zimu neosiří
Na záhonech nám zůstanou listové kapusty, růžičková kapusta, kadeřávek, zimní pórek (letní je vhodné před mrazem sklidit a uložit taky do písku).
Nováček pro příští rok
Tento rok jsem ještě vypěstovala lopuch větší. Koupila jsem si v zimě kořen na jídlo, trochu jsem na něho zapomněla, začal rašit, tak jsem ho dala do květináče s pískem a na jaře přesunula na zahradu. Teď sbírám semínka a příští rok mám zase co zkoušet. :)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jani, takhle krásně to dělala babička i mamka. Do písku a my malí jsme vždycky při vaření do sklepa doběhli. Prosím tě, jak s tou vodnicí a daikonem? Dá se třeba ta vodnice taky dát do písku? Jsou krásné ale začínají praskat jak prší. Nestačím konzumovat 😋😀
Jani letos jsem prvně koupila Malované hory. Prostě ta barva mě nalákala 😁 Ještě před týdnem nebyla úplně vybarvená, tak jsem si říkala, budu sklízet možná tak koncem září….. jenže do toho přišly lijáky, mám strach, aby nezplesnivěla. Myslíš, že mám počkat (prý v pondělí už teplo bez prsky) že by oschla a nebo ji mám sklidit a dát třeba na půdu. Jenže to už nedozraje….A pak ještě, je vhodná i na přímý konzum, nebo jen na tu mouku?