Všechny vánoční videorecepty najdete v našem kurzu Zdravé dezerty. Celkem už vás tam čeká chutných 36 videoreceptů na špičkové delikatesy. Kromě vánočního cukroví, dortíků, řezů a jiných laskomin také sušenky, včetně bezlepkových, kterými můžete svůj repertoár vánočního cukroví ještě rozšířit.
suchá část
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 500 g hladké celozrnné mouky (pšeničné, špaldové)
- špetka soli
mokrá část
- 250 g tuku (tuhý tuk Alsan, Provamel, Nemáslo, Ghee nebo domácí rostlinné máslo)
- 4 velké obalené lžíce rostlinného sirupu (cca 170 g)
- případně ještě 2 lžíce javorového sirupu
- voda podle potřeby
Jak připravit univerzální těsto na cukroví
- Suché a mokré ingredience zpracujeme zvlášť.
- Mokré ingredience rozmixujeme ve vyšší nádobě do hmoty, která vypadá jako hustá pěna.
- Suché smícháme v míse a spojíme s rozmixovanou mokrou částí.
- Propracujeme do těsta.
- Nejprve promícháme vařečkou, pak doporučujeme vložit do těsta ruce.
- Na závěr přidáme do těsta tolik vody, aby bylo příjemně vláčné přesto tuhé.
- Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každé dochutíme jinak, viz níže.
- Necháme odležet v lednici pár hodin (až dní) zabalené v mikrotenovém sáčku či potravinové folii.
- Vyválíme, vykrájíme nebo natlačíme do formiček a pečeme cca 8-11 minut na 180°C.
- Namažeme krémem nebo marmeládou, polijeme čokoládou nebo ozdobíme.
- Necháme odležet v chladnu v papírové krabici. Případně přidáme nakrojené jablíčko, aby cukroví dříve zkřehlo.
Praktické informace
– Drolí se: přidejte vodu nebo trochu tuku.
– Lepí se: přidejte mouku nebo ořechy.
– Skvěle se válí mezi dvěma pečícími papíry.
– Chcete těsto sladší? Pokud děláte cukroví pro milovníky cukru, přidejte ještě 2 lžíce javorového sirupu a těsto před pečením ochutnejte.
– Těsto na cukroví si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a zpracovat až před Vánoce.
– Barevné těsto: můžete přidat přírodní barvivo.
– Skladování: na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Linecké cukroví slepené marmeládou
Do základního těsta přidáme:
TIP:
– Pokud používáte vanilkový lusk, stáhněte vanilkový prášek z lusku, dejte ho do hmoždíře s trochou mouky a propracujte než se spojí.
- citrónová kůra asi z ½ BIO citrónu
- 1 lžička sušené vanilky nebo prášek z vanilkového lusku
Jak připravit linecké cukroví
- Do části základního těsta rukama zapracujeme citrónovou kůru a vanilku.
- Vyválíme plát a vykrajujeme tvary (hvězdičky, kytičky, kolečka) – vždy jeden tvar s otvorem a jeden podkladový bez otvoru.
- Upečené linecké potřeme marmeládou a spojíme. Můžeme také máčet do čokolády, posypat kokosem, slepovat krémem aj.
Ořechové cukroví
TIP:
– Ořechy si můžete namlít doma. Stačí vám k tomu mixér. Můžete je namlít úplně najemno, nebo nechat drobné kousky.
– Nemusíte se omezovat pouze na vlašské ořechy, dají se použít i mandle nebo lískové. Výborný je i strouhaný kokos.
– Do tohoto těsta můžete přidat i lžíci kakaa nebo karobu pro tmavou variantu. Tmavé ořechy plňte světlým krémem.
- 60 g mletých vlašských ořechů (nebo menší množství ořechového másla)
Jak připravit ořechové cukroví
- Do části základního těsta rukama zapracujeme mleté ořechy.
- Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na rohlíčky, ořechy nebo košíčky.
- Upečeme a vyklepneme z formiček.
- V případě rohlíčků ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném obilném mléku nebo konce namočíme do čokolády a posypeme strouhaným kokosem. U ořechů a košíčků naplníme tmavým krémem.
Išelské dortíčky
TIP:
– Z tohoto těsta můžete udělat i tmavé ořechy a spojit je světlým krémem.
Do základního těsta přidáme:
- 1-2 lžíce kakaa nebo karobu
Jak připravit kakaové dortíčky
- Do části základního těsta rukama zapracujeme kakao nebo karob.
- Těsto vyválíme a vykrájíme tvary (nebo plníme do formiček na ořechy).
- Upečeme a slepíme světlým krémem.
- Polijeme čokoládou a ozdobíme loupanou mandličkou a strouhaným kokosem.
Voňavé kakaové pracny
Do základního těsta přidáme:
- 1-2 lžíce kakaa nebo karobu
- dle chuti mletá skořice, badyán, anýz, hřebíček (nebo rovnou perníkové koření)
Jak připravit pracny
- Do části základního těsta rukama zapracujeme koření a kakao nebo karob.
- Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na pracny nebo vyválíme a vykrájíme tvary.
- Upečeme a vyklepneme z formiček.
- Ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném sladu nebo sušeném obilném mléku.
Nebojte se experimentovat a vytvářejte vlastní varianty!
Z tohoto těsta můžete vytvořit ještě mnohem více variant. Stačí střídat krémy, polevy, zdobení, formičky, koření a příchutě (kokos, ořechy, semínka, kakao, vanilka aj.).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ďakujem
S těstem se mi pracovalo skvěle. Měla jsem obavy při čtení komentářů. Ale využila jsem zkušeností kolegyň a tuk neroztavila ale nechala jen změknout. Přidala pár lžic vody a těsto je opravdu perfektní!!! Miluju Išelské dortíčky, ale po klasice mi není dobře. Moc děkuji!!