- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 střední žampiony
- 1 střední petržel
- 1 větší cibule
- 6 lžic ovesných vloček
- lžička drceného kmínu
- jeden stroužek česneku
- podle chuti umeocet
- asi deci rostlinné smetany
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
Jak připravit polévku z žampionů
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na hrubo nastrouhanou petržel a na plátky nakrájené žampiony. Osolíme a pár minut restujeme.
- Přisypeme ovesné vločky a za stálého míchání ještě několik minut restujeme.
- Když je zelenina se žampiony osmažená, přidáme zeleninový vývar nebo horkou vodu, česnek, drcený kmín a společně povaříme asi 10-15 minut pod pokličkou.
- Sundáme z ohně a polévku párkrát lehce promixujeme tyčkovým mixérem. Nechceme krém, jen ji trochu zahustit, aby v ní zůstaly kousky.
- Dochutíme rostlinou smetanou a umeoctem.
- Podáváme sypané pažitkou nebo petrželkou.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny. Mixovala bych ji lehce lokálně, přímo v polévce.
- Jste-li celiak, použijte certifikované bezlepkové vločky nebo bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa).
Obměna žampionové polévky
- Místo ovesných vloček můžete použít i jiné vločky nebo jáhly, kuskus či bulgur. Jen je potřeba přizpůsobit dobu varu dané obilovině. U jáhel alespoň 20 minut.
- Žampiony můžete nahradit hlívou nebo lesními houbami.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
výborná polévka, všichni jsme si moc pochutnali👏
Mňam, ta byla výborná 😋😋😋 Ani jsem nemixovala. Nechala jsem ji tak jak je. I tak byla krémová 🙂 Děkujeme 😊