- 5 žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst buráků
- 1/2 pórku (zelená část)
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžíce sójové omáčky
- špetka kurkumy
- 1 lžička hořčice (bez cukru)
- 1 dcl vody
- hrst naklíčené čočky (není nutné)
- 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
- 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)
Jak připravit kung pao z žampionů
- Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
- Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Před podáváním ho promícháme.
- Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
- Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
- Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
- Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sójovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
- Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
- Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
- Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
- Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku namísto sójové.
Obměna
- Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
- Zeleninu a koření zvolte podle vaší chuti.
- Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
- Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.
Děti
- Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bulgur mám moc ráda.Dnes byl podle vašeho rceptu takto přiraven pohankový.
Moc děkuji za chutné inspirace. 😋
Výborné jídlo. Uvařila jsem si ho s pár obměnami (špenát místo pórku, mandle místo buraků, navíc paprika), jako příloha kroupy. Pošmákla jsem si 😉