- 1 mrkev
- 1 cibule
- 6 žampionů
- 1/2 brokolice
- 4 listy čínského zelí
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cukety
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka tymiánu
- špetka mletého kmínu
- 3 lžíce rostlinné smetany
- sojová omáčka dle chutí
- kořen zázvoru (cca 1 cm)
- 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
Jak připravit žampiony po thajsku
- Cibuli a cuketu nakrájíme na velké kusy, žampiony na plátky, brokolici nalámeme na menší růžičky, mrkev na sirky a čínské zelí tenoučké plátky.
- Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
- Přihodíme žampiony a posypeme kmínem. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek a všechnu zeleninu.
- Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé).
- Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody, přihodíme špetku tymiánu a pár minut podusíme pod pokličkou.
- Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastrouhané hromádky šťávu do mističky.
- Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
- Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným škrobem a zázvorovou šťávu.
- Mícháme do zhoustnutí omáčky a po vypnutí ještě můžeme vmíchat rostlinnou smetanu nebo obilné mléko, pokud chceme omáčku se smetanovou příchutí.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut.
- Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát.
- Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.
Kombinujeme
- Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
- Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
- Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).
Obměna
- Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo.
- Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
😋 Rychlé jídlo a dobré
Velmi dobré a skutečně velmi rychlé jídlo. Děkujeme