Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Žampiony a zelenina po thajsku

Uvařeno
sezóna léto

Ve woku děláme různé rychlovky k večeři. Tuto thajskou kuchyni připomínající dobrotu můžete servírovat za 20 minut od momentu, kdy vezmete do ruky nůž a prkýnko.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 6 žampionů
  • 1/2 brokolice
  • 4 listy čínského zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • sojová omáčka dle chutí
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit žampiony po thajsku

  1. Cibuli a cuketu nakrájíme na velké kusy, žampiony na plátky, brokolici nalámeme na menší růžičky, mrkev na sirky a čínské zelí tenoučké plátky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek a všechnu zeleninu.
  4. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé).
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody, přihodíme špetku tymiánu a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastrouhané hromádky šťávu do mističky.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným škrobem a zázvorovou šťávu.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a po vypnutí ještě můžeme vmíchat rostlinnou smetanu nebo obilné mléko, pokud chceme omáčku se smetanovou příchutí.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut.
  • Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát.
  • Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo.
  • Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslava
12. 11. 2024

😋 Rychlé jídlo a dobré

Velmi dobré a skutečně velmi rychlé jídlo. Děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
63

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.
kurz
24

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.