- 1 balení bezvaječných špaldových těstovin (500 g)
- 1 uzené tofu
- 2 cibule
- 1 cuketa
- kus dýně hokkaido
- 4 stonky mangoldu
- sušené koření: mletý kmín, rozmarýn, tymián, koriandr
- 6 lžic sojové omáčky
- 2 lžíce hořčice
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku studené vody
- olej
- sůl
Jak udělat zapečené těstoviny s tofu a se zeleninou
- Předehřejeme troubu na 200°C a dáme vařit vodu na těstoviny.
- Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, tofu na větší, mangold na proužky.
- Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
- Přidáme zbývající zeleninu, sójovou omáčku, koření a společně orestujeme.
- Než se voda začne vařit, dusíme zeleninu pod pokličkou na mírném plameni.
- Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu a po uvaření slijeme.
- Hrnec se zeleninou vypneme.
- V půl hrnku vody rozmícháme kukuřičný škrob a hořčici, nalijeme k zelenině a přidáme těstoviny.
- Řádně promícháme a dáme do trouby.
- Pečeme cca 25 minut, dokud se neudělá zlatavá kůrka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo ještě rychleji připravené.
- Když necháte trochu vychladnout, bude vám lépe držet tvar, horké má tendenci se trochu rozpadat.
- Při větší teplotě či použití horkovzduchu stačí zapéct krátce – vše už je vařené, zelenina i těstoviny.
- Pro bezlepkovou dietu dáme bezlepkové těstoviny (rýžové, kukuřičné apod.), tofu natural a sójovou omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové.
Obměna
- Místo kukuřičného škrobu můžete zadělat pohankovou moukou nebo ve vodě rozmixovaným lněným semínkem.
- Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.
- Místo hořčice můžeme dát česnek nebo zázvorovou šťávu.
Kombinujeme
- Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu můžeme ještě přidat kousek syrové a kousek kvašené zeleniny.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pri “zapečených” receptoch mám vždy dilemu_ dokončiť postup alebo preskočiť posledný krok a jedlo zjesť hneď po zamiešaní,ale dnes zvíťazila trpezlivosť a bol skvelý obed🙂+huby,napadený karfiol a ruž.kel,kvasená
Špaldové marziany (těstovinové “radiátory”) u nás nemají, ale i tak to chutnalo moc dobře!
A taky u nás 500 g těstovin nevystačí pro osm lidí, ale za to si můžeme sami:)