Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené špaldové těstoviny marziany

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Zapečené těstoviny patří u nás k oblíbeným pokrmům v chladnějších dnech. Barevná zelenina a zajímavé těstoviny udělají radost malým i velkým strávníkům. Dají se snadno připravit i v bezlepkové verzi, stačí vyměnit špaldové těstoviny za rýžové či kukuřičné. Tato je veganská a velmi chutná.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení bezvaječných špaldových těstovin (500 g)
  • 1 uzené tofu
  • 2 cibule
  • 1 cuketa
  • kus dýně hokkaido
  • 4 stonky mangoldu
  • sušené koření: mletý kmín, rozmarýn, tymián, koriandr
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku studené vody
  • olej
  • sůl

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak udělat zapečené těstoviny s tofu a se zeleninou

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a dáme vařit vodu na těstoviny.
  2. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, tofu na větší, mangold na proužky.
  3. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  4. Přidáme zbývající zeleninu, sójovou omáčku, koření a společně orestujeme.
  5. Než se voda začne vařit, dusíme zeleninu pod pokličkou na mírném plameni.
  6. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu a po uvaření slijeme.
  7. Hrnec se zeleninou vypneme.
  8. V půl hrnku vody rozmícháme kukuřičný škrob a hořčici, nalijeme k zelenině a přidáme těstoviny.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 25 minut, dokud se neudělá zlatavá kůrka.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo ještě rychleji připravené.
  • Když necháte trochu vychladnout, bude vám lépe držet tvar, horké má tendenci se trochu rozpadat.
  • Při větší teplotě či použití horkovzduchu stačí zapéct krátce – vše už je vařené, zelenina i těstoviny.
  • Pro bezlepkovou dietu dáme bezlepkové těstoviny (rýžové, kukuřičné apod.), tofu natural a sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové

Obměna

  • Místo kukuřičného škrobu můžete zadělat pohankovou moukou nebo ve vodě rozmixovaným lněným semínkem.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.
  • Místo hořčice můžeme dát česnek nebo zázvorovou šťávu.

Kombinujeme

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
17. 11. 2021

Pri “zapečených” receptoch mám vždy dilemu_ dokončiť postup alebo preskočiť posledný krok a jedlo zjesť hneď po zamiešaní,ale dnes zvíťazila trpezlivosť a bol skvelý obed🙂+huby,napadený karfiol a ruž.kel,kvasená

Špaldové marziany (těstovinové “radiátory”) u nás nemají, ale i tak to chutnalo moc dobře!
A taky u nás 500 g těstovin nevystačí pro osm lidí, ale za to si můžeme sami:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...