- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 cibule
- 4 lžíce pohankové mouky
- olej
- sůl
- voda na namáčení a vaření
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sójovou omáčku a pohankovou mouku.
- Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
- Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a jídlo více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu, např. čirok nebo celozrnnou rýži.
- Místo mouky můžete přidat veganské vejce – namočené a rozmixované lněné semínko (1 lžíce rozemletých semínek se nechá nabobtnat ve 3-4 lžících vody).
- Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.
Kombinujeme
- Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
- My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
- K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sójovou omáčkou a solí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nedrží pohromadě, ale chutná skvěle 👍
Poslední dny je u nás chladno a já dostala chuť na zapečený šoulet. To je taková mňamka!! Už jsem dělala několikrát. Dneska s napařenou zeleninkou, čekankovým pukem, kudrnatým salátkem a kysaným zelím 🤗