Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapékané batáty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí se budete olizovat až za ušima!

Ingredience
  • 2 střední batáty
  • vařená čočka
  • vařená černá rýže
  • tofu
  • zahradní bob
  • hrášek
  • dýňové semínko
  • jarní cibulka
  • čerstvé bylinky dle možností
  • sůl
  • olej
  • citrónová šťáva
  • ředkvičkové tzaziki

Jak připravit zapečené batáty s čočkou a rýží

  1. Do sekáčku dejte bylinky, olej, sůl, citrónovou šťávu a nasekejte. Dejte na pánev lehce nahřát, aby se bylinky rozvoněly. Poté dejte stranou.
  2. Batáty podélně rozpulte, osolte, pokapejte vodou a dejte do trouby péct. Bude to trvat hodinu i více, podle velikosti. Až začnou měknout, nařízněte povrch nožem, pokropte znovu vodou a pečte do měkka.
  3. Mezitím co se pečou batáty, uvařte rýži a čočku. Po uvaření je osolte a smíchejte.
  4. Do rendlíku dejte vařit vodu a do vařící ponořte tofu na dvě minuty. Pak ho vyndejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Uvařte hrášek (čerstvému stačí pár minut), pak ho okamžitě zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
  6. Do upečených batátů lžičkou vmačkejte bylinkový olej.
  7. Poté na ně přidejte vrstvu čočky a rýže.
  8. Poslední vrstva je hrášek a tofu. Pořádně vše přimáčkněte, aby vám jednotlivé vrstvy z batátů nespadly.
  9. Dejte zapéct na několik minut do trouby předehřáté na 220°C.
  10. Naservírujte na talíř batáty, nezapomeňte na ředkvičkové tzaziki, jarní cibulku, zahradní bob a dýňová semínka.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Řiďte se počtem strávníků a podle toho si upravte množství ingrediencí.
  • Nezapomeňte na tzatziki nebo na jakýkoliv kyselejší dip.
  • Recept na ředkvičkové tzatiki najdete zde.
  • Bylinkový olej připravte z jakýchkoli čerstvých bylinek, které máte k dispozici.

Obměna

  • Pokud nemáte zahradní bob, použijte jinou sezónní zeleninu nebo ho úplně vynechejte.
  • Můžete použít jakoukoliv jinou rýži nebo luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na možné vdechnutí semínek.

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Parádní, hodně syté. Jedl i zbytek rodiny. M9c díky.

Jana Altea
25. 9. 2023

Vypadl odkaz na ředkvičkové tzatziky, já si to najdu, jen upozorňuji🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...
25
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...