Dobrý den,
srdečně zdravím ze Vsetína. Chci vám poděkovat za úvodní podporu a rekapitulovat, jak se mi za vaší inspirace daří:
Co jsem zavedla
- hned po podzimním webináři jsem si řekla, že to zkusím – vyloučila jsem maso, mouku (pečivo, zásmažky apod.), vajíčka, mléko, mléčné výrobky, brambory – před tím jsem byla zapřísáhlý masožravec, jedla jsem nejraději suchou topinku z chleba, máslo, sýr, šunku, zeleninu, k obědu vždy polévku + další (většinou česká klasika), měla jsem ráda hodně husté a zasmažené omáčky, knedlíky, hranolky, moc jsem neměla ráda brambory, k večeři opět suchá topinka s něčím, na svačinu ovoce či jogurt nebo jogurtové mléko, ráno černý čaj a voda s citronem, během dne voda s citronem, alkohol, pivo ani kouření ne, káva občas, ale závislá jsem na ní nebyla, protože se mi ji bez problémů podařilo vyřadit
- znovu jsem se vrátila ke knížce Radost z jídla a řádně ji prostudovala, některé pasáže i několikrát
- oznámila rodině svůj záměr – dcera mě podporuje a některá jídla jí se mnou, manžel to považuje za další můj bláznivý výmysl
- se sestrou jsme vyzkoušely picles a od té doby vzorně kvasíme, jím picles téměř ke každému jídlu
- vyloučila jsem ovesné kaše s ovocem a datlovým sirupem – předpokládám, že i tímto jsem si úspěšně zaplísnila organismus, což se projevuje zejména plísní na nehtech nohou
- snídám buď celozrnnou obilovinu s nastrouhanou mrkví nebo picles nebo miso polévku s obilovinou či luštěninou
- ke svačině si dávám nějaký sójový dezert, velmi mi zachutnal tapiový kokosový desert, ale nejsem si úplně jistá, zdali je to to pravé – přijde mi, že má docela dost kalorií i cukrů
- obědvám zeleninovou polévku bez zásmažky + kompletní talíř – celozrnnou obilovinu, tepelně upravenou zeleninu, luštěninu nebo tofu nebo seitan, picles
- když mám hlad, svačím žitný chleba se sójovou či jinou rostlinnou pomazánkou posypaný směsí opražených semínek (dýně, sezam, slunečnice)
- večeřím většinou nějaký “zbytek” luštěniny či jiné bílkoviny od oběda + zeleninu a udělám si nějakou jinou přílohu – kukuřičné těstoviny, rýžové těstoviny, kuskus, špaldové kernoto
Změny
Ze začátku jsem pociťovala úbytek energie a občas chuť na sladké – to jsem pak cucala sušenou švestku či nesířenou meruňku, jednou jsem si dala čtvereček 80% čokolády. Teď je to lepší a cítím, že už nejsem tak unavená.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Změny které jsem ve svém životě učinila:
- namáčím obiloviny, luštěniny – většinou večer
- zdokonalila jsem se ve vaření luštěnin – přestaly nadýmat :o)
- do rýže a luštěnin přidávám Kombu
- koušu, prosliňuju, jím pomaleji
- vyloučila jsem syrové ovoce a zeleninu
- opražila jsem si semínka a hojně s nimi sypu
- polévky jsem přestala zahušťovat moukou, ale zahušťuju rozmixovanou zeleninou, hraškou či kukuřičným škrobem
- snažím se jíst do 18 hodiny
- kávu jsem měla 2x týdně
- chodím dříve spát
- přečetla jsem si, jak pít a snažím se dodržovat, že nepiju zároveň s jídlem a nepiju dříve než 30 minut po jídle
- hlásím se k tomu, že zkouším změnu životního stylu a jím jinak
- na filmovém festivalu, kde jsem měla na starosti bufet jsem nabídla své “makro” jídlo slečně, která si stěžovala, že nemůže nic sehnat k jídlu, protože jí vegansky, a moc jí chutnalo a místo klasické čočkové polévky s párkem či klobásou jsem nabídla čočkovou “harisu” zahuštěnou mixovanou kořenovou zeleninou, která taktéž všem chutnala
- vyhodila jsem v kuchyni většinu surovin, které jsem měla léta doma, ale nic z nich nedělala
- nakoupila jsem si nové suroviny – hrách, různé druhy fazolí, ječmen, žito, umeocet, řasu, sójovou omáčku Tamari, rýžový slad, sójové a tapiokové dezerty, rostlinnou pomazánku, mořskou sůl, bílou ředkev, sójovou smetanu, rýžové a kukuřičné těstoviny, nesířené meruňky, hrašku
- kupuju výhradně žitný kváskový nebo špaldový kváskový chleba a měla jsem ho pouze 2x za týden
- vyzkoušela jsem umeocet
- pustili jsme se do úklidu našeho domu, který chceme prodat + oslovila jsem realitku k jeho prohlídce
- učinila další kroky, který se týkají úpravy našich rodinných poměrů
Výsledky
Mám za 14 dní dole 2 kg, ale celkově jsem “splaskla” cca o jednu konfekční velikost, a to i paže a obličej (zmenšil se mi podbradek – huráááá!!!) – že se mi zmenší prsa jako první, to jsem čekala, ale že šel dolů můj ozdobný tukový prstenec!!! – to mě dost potěšilo
… a moc mě to všechno baví :o) :o) :o)
Mé další plány
- pokračovat v započatém, zdokonalit se ve vaření, rozšířit si repertoár receptů, získat grif v plánování a vaření
- upravit pitný režim
- jíst do 18 hodin
- udělat si domácí gomasio
- chodit spát nejpozději ve 23 hodin
- začít užívat bylinný přípravek na odčervení a detoxikaci organismu
- vyloučit černý čaj a kávu (alkohol vylučovat nemusím, protože ho nepiju)
- uvažuji, že si od Ježíška nechám nadělit členství v Klubu
pokračovat v úpravě života takového, jaký chci
Teď jsem si přečetla další článek a zřejmě jím špatně veřeře – myslela jsem si, že má být též kompletní talíř, takže uberu bílkovin, budu jíst pouze obilovinu a zeleninu.
Mé otázky
- je rozdíl mezi řadou kombu a wakame? – zatím dávám do luštěnin a rýže pouze kombu – ustřihnu cca 3 cm, dám min. 20 minut před vařením močit do studené vody a pak přidám k vaření – mám vodu z namáčení vylít či přidat k vaření
- četla jsem, že Helena snídá polévku + kaši s napařovanou zeleninou – je to málo snídat pouze buď miso polévku nebo kaši? – tak to už jsem si mezitím v materiálech ke kurzu přečetla – příjde mi, že nejlepší varianta pro mě je miso polévka s troškou obiloviny :o)
- Je chyba dávat do obiloviny pouze nastrouhanou syrovou mrkev? – mám pocit, že jsem to v Radosti z jídla četla, že to tak může být
- je chyba mít na dopolední svačinu v páře dušené jablko posypané spařenými hrozinkami a skořicí? – nemám moc inspirace na další svačiny
- pochopila jsem, že luštěniny a obiloviny lze skladovat v ledničce, že by se neměla skladovat pouze podušená zelenina, protože se stává kyselinotvornou – jest tak? – co zeleninové polévky – ty by se taky asi měly jíst pouze čerstvé, že?
- pochopila jsem, že polévka s misem by měla být vždy čerstvá a pouze přešlá varem, protože jinak se ničí cenné enzymy – je jedno, jaké miso kupuju? koupila jsem si zatím rýžovéMějte se krásně a ať se Vám daří
Saša
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já jsem se na jíme jinak vrhla asi před dvěma měsíci a byla jsem nadšená, začalo se mi dařit líp ( je mi 68, tak už jsem pár neduhů za život posbírala) začala se mi vracet barva do obličeje, vlasy se začaly zase vlnit a cítila jsem se dobře, až do té doby, než jsem si uvařila žlutý hrách a dostala z něj slinivkový záchvat( nebo to byla jen krutá eliminace?), což je hodně nepříjemné, bolesti, nechutenství, divná stolice. Vlastně se při chronickém zánětu slinivky luštěniny vůbec nesmí, na což jsem jaksi pozapomněla. Pomalu se z toho po třech dnech půstu hrabu a mám strach si luštěniny uvařit. Může mi Helena nebo Eva poradit, čím je nahradit? Děkuju mockŕat za odpověď, Martina
Sašo, jste úžasná. Opravdu smekám.
Ja jsem za poslední tři týdny zvladla komplet nákupy (až na zeleninu) a dočítám knihu Radost ze zdravých dětí. Dala jsem si limit, že pondělkem to doma odstartuju – samozřejmě s podporou – teď už – manžela :)
Přihlasila jsem se do Vánoce jinak i s tím, že jsem věděla, že začnu později. Řekla jsem si, že to aspoň bude delši příprava. A od té doby se ráno budím kolem páté a pročítám tu celý web a nemůžu se dočkat až začnu.
Ale říkala jsem si, ze prostě vlastní svatbu minulý týden a dvoje rodinné čtyricátiny v tomto týdnu bych ještě raději v klidu, bez dotazů :)
Každopádně ani nevím čím, ale váš email mě opravdu NAKOPL ještě více a fakt za něj děkuji!
Jíst jinak jsem zkoušela už před cca rokem/dvěma. Bylo to super, a popravdě už nedokážu říct, proč jsem s tím přestala. Děly se kolem tehdy velké změny fakt všude. Teď mám konečně opravdu klid a pohodu a vím, že je ta správná doba.
Takže ještě jednou VELKÉ DÍKY!