- zbytek vařené rýže (nebo jiné obilí)
- zbytek vařených jáhel (nebo jiné obilí)
- zbytek vařené teffové kaše (nebo jiná kaše či obilí)
- pohanková mouka podle potřeby
- sůl
- voda podle potřeby
Jak připravit obilné knedlíky ze zbytků vařeného obilí
- Do velkého hrnce dáma vařit vodu, osolíme.
- V míse smícháme všechny zbylé obiloviny a posilíme.
- Přidáme pohankovou mouku (asi čtvrtinu oproti obilí – přiměřeně, přiměřeně) a vypracujeme těsto.
- Pokud máme obilí velmi suché, pokapeme obsah mísy troškou vody, aby se nám suroviny spojily. Přidáváme jen po troškách, aby z těsta nebylo bláto.
- Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto (jako modelína) a mokrýma rukama tvarujeme koule, šišky, nočky nebo válečky.
- Ty vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je děravou naběračko a necháme na sítu okapat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Vařte knedlíky po dávkách po cca 10 kusech. Pokud dáte do jednoho hrnce moc kusů, voda se ochladí, knedlíky se nebudou vařit, nýbrž se tam postupně rozvaří!
- Čím více mouky a čím větší tvary, tím delší doba varu. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit. Knedlík nebude uvnitř suchý ale trochu mazlavý viz foto, protože je obilný a ne moučný.
- Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
- Knedlíky můžete skladovat dva dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat. Pokud děláte šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí. Při krájení za horka se budou lepit k noži. Naopak vychledlé knedlíky se krásně porcuji na hladké plátky.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím nebo orestuju a podávám k jídlu.
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
- Uvedená kombinace je přirozeně bezlepková. Pokud chcete knedlíky bezlepkové, používejte pouze bezlepkové obiloviny a mouky.
Obměna
- Použijte všechny zbylé druhy obilí, které máte doma. Můžete využít i vločky a zbytky kaší. Velké obilí jako kroupy, ječmen, pšenici nebo žito můžete trošku pomačkat ponorným mixérem, aby vám z knedlíku nevypadávala jednotlivá zrna.
- Do knedlíku můžete přidat semínka (hodí se zejména len a sezam), bylinky nebo koření, pro barvu můžete přidat kurkumu.
- Místo pohankové mouky můžete použít jakoukoli jinou celozrnnou mouku.
Děti
- Bezlepkové knedlíky můžeme připravit jako první jídlo do ruky v době prvních příkrmů, ale obiloviny do 1 roka nesolíme. Od 1,5 roku můžeme mírně osolit a používat pak můžeme i lepkové obiloviny.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem takto chtěla zužitkovat zbytek ovesné kaše, a než jsem se otočila, někdo ji snědl studenou, neochucenou, brrr.
Miluji jídla, kde se dají zužitkovat zbytky. Dělám takhle placky, tam také naláduju, co najdu 😁