Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna podzim
sezóna zima

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! Zdravé vaření je ekonomické a ještě si pochutnáte.

Ingredience
mísa knedlíků
  • zbytek vařené rýže (nebo jiné obilí)
  • zbytek vařených jáhel (nebo jiné obilí)
  • zbytek vařené teffové kaše (nebo jiná kaše či obilí)
  • pohanková mouka podle potřeby
  • sůl
  • voda podle potřeby

Skoro každá žena v některém období svého života začne přemýšlet nad tím, jestli je její váha ideální a jak by ji mohl...

Jak připravit obilné knedlíky ze zbytků vařeného obilí

  1. Do velkého hrnce dáma vařit vodu, osolíme.
  2. V míse smícháme všechny zbylé obiloviny a posilíme.
  3. Přidáme pohankovou mouku (asi čtvrtinu oproti obilí – přiměřeně, přiměřeně) a vypracujeme těsto.
  4. Pokud máme obilí velmi suché, pokapeme obsah mísy troškou vody, aby se nám suroviny spojily. Přidáváme jen po troškách, aby z těsta nebylo bláto.
  5. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto (jako modelína) a mokrýma rukama tvarujeme koule, šišky, nočky nebo válečky.
  6. Ty vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je děravou naběračko a necháme na sítu okapat.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vařte knedlíky po dávkách po cca 10 kusech. Pokud dáte do jednoho hrnce moc kusů, voda se ochladí, knedlíky se nebudou vařit, nýbrž se tam postupně rozvaří!
  • Čím více mouky a čím větší tvary, tím delší doba varu. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit. Knedlík nebude uvnitř suchý ale trochu mazlavý viz foto, protože je obilný a ne moučný.
  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat dva dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat. Pokud děláte šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí. Při krájení za horka se budou lepit k noži. Naopak vychledlé knedlíky se krásně porcuji na hladké plátky.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím nebo orestuju a podávám k jídlu.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
  • Uvedená kombinace je přirozeně bezlepková. Pokud chcete knedlíky bezlepkové, používejte pouze bezlepkové obiloviny a mouky.

Obměna

  • Použijte všechny zbylé druhy obilí, které máte doma. Můžete využít i vločky a zbytky kaší. Velké obilí jako kroupy, ječmen, pšenici nebo žito můžete trošku pomačkat ponorným mixérem, aby vám z knedlíku nevypadávala jednotlivá zrna.
  • Do knedlíku můžete přidat semínka (hodí se zejména len a sezam), bylinky nebo koření, pro barvu můžete přidat kurkumu.
  • Místo pohankové mouky můžete použít jakoukoli jinou celozrnnou mouku.

Děti

  • Bezlepkové knedlíky můžeme připravit jako první jídlo do ruky v době prvních příkrmů, ale obiloviny do 1 roka nesolíme. Od 1,5 roku můžeme mírně osolit a používat pak můžeme i lepkové obiloviny.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem takto chtěla zužitkovat zbytek ovesné kaše, a než jsem se otočila, někdo ji snědl studenou, neochucenou, brrr.

Jasmína
17. 2. 2023

Miluji jídla, kde se dají zužitkovat zbytky. Dělám takhle placky, tam také naláduju, co najdu 😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.