Základní informace
Ke třetím narozeninám jsem upekla synovi výborný dort, kde jedna vrstva připomínala tvarohovou náplň. Dokonce i můj mlsný muž si na něm pochutnal a na mě zbyly jen dva kousky. A protože jsem slíbila, že ho do neděle dám na web, aby si i v jiné rodině mohli dort upéct dort k narozeninám, plním svůj slib.
Ingredience
- půl hrnku rýže 1dcl
- půl hrnku jáhel 1dcl
- 3-5 lžic pohankové mouky
- 4 plné polévkové lžíce sladu
- 100g mandlí, nebo vlašských, či lískových ořechů (nemusí být)
- 2 střední jablka
- 50g sušených švestek, nebo jiné ovoce (nemusí být)
- 1 sáček práškového agaru (2 polévkové lžíce)
- 150g hrozinek
- špetka skořice
- půl střední sklenice marmelády bez cukru, nebo povidel, ovocného rozvaru…
- jablečný koncentrát, nebo jablečný mošt
- 2 balíčky přírodního tofu (250 – 300g)
- 3 deci studené vody
- olej
- pohanková mouka na vysypání
- špetička soli
Postup
Rýžovo – jáhlový korpus
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Rýži propereme a dáme do studené vody se 2,5 hrnky studené vody vařit. Až se voda začne vařit, trošičku osolíme a přidáme oprané jáhly. Vaříme pomalu pod pokličkou až do vstřebání vody asi 40minut, až je obilí měkké. Nemícháme! Pokud obiloviny hodně pijou a voda se rychle vyvaří, dolijeme trochou vařící vody. Po uvaření smícháme a necháme vychladnout.
Přidáme několik lžic pohankové mouky, 2 plné lžíce sladu, namleté mandle, nebo ořechy a důkladně promícháme. Vznikne středně řídké těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy (nebo pekáčku) a vysypané pohankovou moukou. Vlhkou rukou uhladíme. Korpus má být vysoký asi jen 1-1,5cm. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut na 200’C, než se korpus oddělí od okrajů a na povrchu jakoby vyschne.
Mírně vystydlý korpus pomažeme marmeládou, nebo povidly, či ovocným rozvarem.
“Tvarohová náplň”
50 g hrozinek zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi půl deci jablečného koncentrátu a dolijeme ho vodou tak, aby tofu bylo ponořené. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl pytlíčku, nebo 1 lžíci práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Spařené hrozinky slijeme a necháme okapat na sítku a zamícháme je do již rozmixovaného tofu. Vrátíme vše na plotýnku, přivedeme opatrně k varu a hned stáhneme z plotny.
Hotovou hmotu naneseme na marmeládou pomazaný korpus.
Agarová vrstva
Poslední vrstu na dortu uvaříme asi se 100g hrozinek, 50g sušených švestek, jablek a agaru. Hrozinky a švestky dobře propláchneme na sítu, dáme do hrnce s třemi deci vody a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka, slupky můžeme nechat a skořici. Ovoce i hrozinky by měly být z většiny ponořené a vaříme asi 20 minut.
Když je ovoce a hrozinky a švestky uvařené, pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme půl sáčku agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a nalijeme na upečený a nejlépe už vychladlý korpus s “tvarohovou” náplní (může být vlažný). Ozdobíme mandlemi, nebo čerstvým ovocem. Dáme vychladit do ledničky. Dort během asi 2-3 hodin krásně ztuhne.
Praktické
Rýži s jáhlami si můžeme uvařit dopředu a pokud hodně ztuhnou, tak je stačí naředit trochou horké vody.
Obměna
Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky… Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Do agarové hmoty můžeme i zalít čerstvé ovoce.
Dort lze ozdobit i rýžovou šlehačkou, kterou seženete ve zdravé výživě a pak vypadá jak z cukrárny :-).
Trvanlivost
Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).
Děti
Dort k 1. narozeninám
K prvním narozeninám raději uděláme jen agarový dort a vynecháme ještě ořechy.
Dort ke 2. narozeninám
Vynecháme raději marmeládu a místo ořechů použijeme jen mandle.
Děti od 3 let
Ke 3. narozeninám už mohou děti tento dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Velmi děkuji za tento recept! I u nás hlásím úspěch :) na korpus jsem udělala “marmošku” z jablek, černého rybízu a zahustila kuzu, krásně voňavé a barevné :) jen zarytému konvenčně stravujícímu taťkovi nechutnal, podle vzhledu si myslel, že to je “klasický dort”.. Úspěch měli aspoň pražená semínka zastříklá shoyu, první věc, kterou mi od změny jídelníčku ochutnal a i si pochutnal :)
Věcnááá, věcnááá… :-)
Please – SILKEN TOFU – nevíte někdo, jak se s ním pracuje? Nějak se tepelně ještě upravuje, jako klasické přírodní tofu? Chci ho vyzkoušet jako tu tvarohovou vrstvu do dortu.
Díky a prima sluníčkovej, podzimní den všem..
Jitka