Co výhonky obsahují
Pískavice je přirozeným zdrojem bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů, konkrétně železa, křemíku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, selenu. Z vitaminů obsahuje A, B, C, E.
Účinky pískavice
- antibakteriální
- protizánětlivé
- antioxidační
- snižuje hladinu krevního cukru
- pomáhá obnovit hormonální rovnováhu
- ulevuje při kašli
- pomáhá při zažívacích potížích, průjmech
- povzbuzuje trávení
- celkově posiluje zdraví
- ženské afrodisiakum
- zlepšuje látkovou výměnu
- stimuluje pocení při horečce
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to - pomáhá odstraňovat alergeny a toxiny z dýchacích cest
- ulevuje od menstruačních křečí
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- prevence rakoviny
Co s výhonky
V Indii se běžně stonky a listy vaří. Při klíčení voní po kari a má pikantní chuť. My vám doporučujeme si zelené výhonky pískavice vychutnat v zeleninovém salátu. Lze je také přidat do hotových pokrmů nebo ozdobit kváskový chléb. Výhonky můžete konzumovat denně (jako doplněk talíře, ne jako jeho základ), díky léčivým účinkům posílí vaše tělo a podpoří pozitivně vaše trávení.
V čem pěstovat
Na pěstování výhonků můžete použít klíčící misky se sítkem, ale i keramický květináč nebo plastovou nádobu se zeminou.
Postup
Klíčení v klíčící misce se sítkem:
- Semena dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Nelekněte se, pění.
- Vložte je do sklenice s vodou a nechte přes noc nabobtnat.
- Ráno slijte vodu a semínka dejte do klíčící misky se sítkem. Přikryjte.
- Doba klíčení (získáte bílé klíčky viz první foto) ve tmě trvá 2 dny, na světle pak za 4 dny máte mladé rostlinky (viz druhé foto).
- Klíčky 2x denně proplachujte.
- Jíst můžete jak bílé klíčky, tak mladé zelené rostlinky.
- Když jsou dostatečně velké, přendejte je do lednice, aby se růst zastavil a výhonky nehořkly. V lednici v zavřené skleničce vydrží 2-3 dny.
Zkuste to taky
Pískavice má mnoho benefitů pro naše zdraví, tak proč si její výhonky nevypěstovat doma. Je to tak lehké. Pojďte do toho s námi. Dejte nám vědět, jak vám pískavice chutnala a do jakých jídel jste si její výhonky přidali.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den. Semínka pískavice jsem koupila před kovidem a svatosvatě na ně zapoměla. Jaké bylo moje překvapení, když jsem nedávno zjistila, že si zachovala klíčivost. Zatím je přidávám do zeleninových kokteilů. Když do smooties přidám i sušené plody rakytníku, je to docela chutný nápoj. Helena.
Když je tu článek opět, můžu se zeptat, od jaké firmy máte pískavici, která chutná i dětem?
My vždy měli šíleně hořkou….
Děkuji!