Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Zelené výhonky pískavice

Uvařeno

Věděli jste, že zmínky o léčivých účincích pískavice se objevovaly už ve starých textech a řeckých i latinských lékopisech? Dle ájurvédské medicíny je pískavice silné afrodiziakum, moderní medicína ji však využívá při dýchacích a zažívacích potížích pramenících z nadbytku.

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Co výhonky obsahují

Klíčky pískavice

Pískavice je přirozeným zdrojem bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů, konkrétně železa, křemíku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, selenu. Z vitaminů obsahuje A, B, C, E. 

Účinky pískavice

  • antibakteriální
  • protizánětlivé
  • antioxidační
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • pomáhá obnovit hormonální rovnováhu
  • ulevuje při kašli
  • pomáhá při zažívacích potížích, průjmech
  • povzbuzuje trávení
  • celkově posiluje zdraví
  • ženské afrodisiakum
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • stimuluje pocení při horečce

    Mladé rostlinky pískavice – mikrogreens

    Cukroví bez cukru?
    Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
    Jak na to
  • pomáhá odstraňovat alergeny a toxiny z dýchacích cest
  • ulevuje od menstruačních křečí
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • prevence rakoviny

Co s výhonky

V Indii se běžně stonky a listy vaří. Při klíčení voní po kari a má pikantní chuť. My vám doporučujeme si zelené výhonky pískavice vychutnat v zeleninovém salátu. Lze je také přidat do hotových pokrmů nebo ozdobit kváskový chléb. Výhonky můžete konzumovat denně (jako doplněk talíře, ne jako jeho základ), díky léčivým účinkům posílí vaše tělo a podpoří pozitivně vaše trávení.

V čem pěstovat

Na pěstování výhonků můžete použít klíčící misky se sítkem, ale i keramický květináč nebo plastovou nádobu se zeminou.

Postup

Klíčení v klíčící misce se sítkem:

  • Semena dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Nelekněte se, pění.
  • Vložte je do sklenice s vodou a nechte přes noc nabobtnat
  • Ráno slijte vodu a semínka dejte do klíčící misky se sítkem. Přikryjte.
  • Doba klíčení (získáte bílé klíčky viz první foto) ve tmě trvá 2 dny, na světle pak za 4 dny máte mladé rostlinky (viz druhé foto).
  • Klíčky 2x denně proplachujte.
  • Jíst můžete jak bílé klíčky, tak mladé zelené rostlinky.
  • Když jsou dostatečně velké, přendejte je do lednice, aby se růst zastavil a výhonky nehořkly. V lednici v zavřené skleničce vydrží 2-3 dny.

Zkuste to taky

Pískavice má mnoho benefitů pro naše zdraví, tak proč si její výhonky nevypěstovat doma. Je to tak lehké. Pojďte do toho s námi. Dejte nám vědět, jak vám pískavice chutnala a do jakých jídel jste si její výhonky přidali.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den. Semínka pískavice jsem koupila před kovidem a svatosvatě na ně zapoměla. Jaké bylo moje překvapení, když jsem nedávno zjistila, že si zachovala klíčivost. Zatím je přidávám do zeleninových kokteilů. Když do smooties přidám i sušené plody rakytníku, je to docela chutný nápoj. Helena.

Když je tu článek opět, můžu se zeptat, od jaké firmy máte pískavici, která chutná i dětem?
My vždy měli šíleně hořkou….
Děkuji!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...
34
6

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!