Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené “kousavé” kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem. Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- zelenina dle sezóny a chuti
- tofu
- hraška (kupovaná směs na obalování a smažení)
- studená voda
- olej
Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, květák a brokolici na růžičky. V misce rozmícháme hrašku s trochou studené vody a postupně přidáváme, až získáme konzistenci podobnou hořčici. Na pánvičce rozpálíme dostatečné množství oleje a zeleninu nebo tofu namočené do těstíčka z hrašky v něm namáčíme a ihned dáváme na olej. Smažíme na plno, vždy máme pokrytou celou plochu pánve a zeleninu dle potřeby otáčíme. Smažíme do zlatova, dáváme okapat na sítko nebo na ubrousek, aby se přebytečný olej vstřebal.
Praktické- Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer apod.) povaříme do poloměkka v horké osolené vodě, pak teprve smažíme.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Výborné je kombinovat smaženou zeleninu s kašemi (např. “bramborová” kaše z jahel a batátů). Rozhodně je chuťově příjemné a energicky vyvážené přidat k smaženému pokrmu něco méně výrazného, vařeného ve vodě, omáčku apod.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj všem ,prožívám s vámi již třetí detox !Změna stravy mi přinesla spoustu benefitů.Přiznám se, že si některé recepty zjednodušuji,ale základní principy dodržuji.Jídlo si vařím ráno a v barevných termoskách mám menu v práci na celý den. Pracuji ve zdravotnictví a celý den je to kolotoč k nezastavení.Zvláště v této době.Díky pestré stravě jsem fit😁.Jsem ráda ,že tu jste !!!!
Tak tohle miluju, ale to si dávám, když jsem za prasáka, páč tohohle neumím sníst málo, ale ani přiměřeně :-)