Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Zelenina a tofu smažené v hrašce

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené “kousavé” kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem.Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Základní informace

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené “kousavé” kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem. Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Ingredience
  • zelenina dle sezóny a chuti
  • tofu
  • hraška (kupovaná směs na obalování a smažení)
  • studená voda
  • olej
Postup

Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, květák a brokolici na růžičky. V misce rozmícháme hrašku s trochou studené vody a postupně přidáváme, až získáme konzistenci podobnou hořčici. Na pánvičce rozpálíme dostatečné množství oleje a zeleninu nebo tofu namočené do těstíčka z hrašky v něm namáčíme a ihned dáváme na olej. Smažíme na plno, vždy máme pokrytou celou plochu pánve a zeleninu dle potřeby otáčíme. Smažíme do zlatova, dáváme okapat na sítko nebo na ubrousek, aby se přebytečný olej vstřebal.

Praktické
  • Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer apod.) povaříme do poloměkka v horké osolené vodě, pak teprve smažíme.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Kombinujeme

Výborné je kombinovat smaženou zeleninu s kašemi (např. “bramborová” kaše z jahel a batátů). Rozhodně je chuťově příjemné a energicky vyvážené přidat k smaženému pokrmu něco méně výrazného, vařeného ve vodě, omáčku apod.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj všem ,prožívám s vámi již třetí detox !Změna stravy mi přinesla spoustu benefitů.Přiznám se, že si některé recepty zjednodušuji,ale základní principy dodržuji.Jídlo si vařím ráno a v barevných termoskách mám menu v práci na celý den. Pracuji ve zdravotnictví a celý den je to kolotoč k nezastavení.Zvláště v této době.Díky pestré stravě jsem fit😁.Jsem ráda ,že tu jste !!!!

Kattynka
27. 5. 2021

Tak tohle miluju, ale to si dávám, když jsem za prasáka, páč tohohle neumím sníst málo, ale ani přiměřeně :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...