My Češi šidíme zeleninu a zaostáváme i za spotřebou EU
Podle údajů Českého statistického úřadu sní průměrný Čech přibližně 230 g ovoce a 239 g zeleniny (a většinou se jedná jen o brambory, rajče, salát a okurku). Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučené denní množství 400 g ovoce a zeleniny. Ideální poměr je 1:2, ve prospěch zeleniny – tj. cca 130 g ovoce a 270 g zeleniny. Naše spotřeba ovoce je tedy více než uspokojivá, ale zeleninu šidíme. Přitom zelenina by měla být stavebním kamenem naší jídelníčkové pyramidy. Naše babičky to věděly. Zeleninu si naši předkové hojně dopřávali v 60. a 80. letech minulého století. Od roku 1990 se průměrná spotřeba zeleniny v celosvětovém měřítku rapidně zvyšuje, ale Česko začalo zaostávat. Zaostává i za průměrnou spotřebou v EU a Německu.
Proč zeleninu?
Zelenina je prospěšná podobně jako ovoce, ale je pro naše tělo výhodnější, protože neobsahuje tolik jednoduchých cukrů jako ovoce. Je dietnější a téměř se z ní nedá ztloustnout.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zelenina nám přináší tyto výhody:
- vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina
- udržení zdravé váhy
- omlazení
- hodně energie
- zdravá hladina cholesterolu
- prevence chorob srdce a cév
- správná peristaltika střev
- prevence žlučových kamenů
- prevence rakoviny
Zelenina ve stravě dle Jíme jinak
- Zelenina má v naší stravě nezastupitelné místo a jíme ji ke každému jídlu.
- Zařazujeme zeleninu jak tepelně upravenou (různými způsoby přípravy), tak také syrovou v podobě salátů i kvašenou (pickles).
- Zeleninové pokrmy jíme vždy čerstvé, snažíme se minimalizovat opětovné ohřívání a skladování uvařených zeleninových pokrmů, anebo je doplníme dostatečným množstvím čerstvé zeleniny. Právě čerstvě upravená zelenina naše tělo obohacuje o mnoho vitamínů a minerálů, je zásadotvorná a podporuje v těle zdravé pH.
- Snažíme se co nejvíce kupovat a připravovat sezónní a lokální zeleninu viz Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně.
- Nejlepší zelenina je pěstovaná na vlastní zahrádce, nestříkaná od farmáře nebo BIO. Pokud ale nemáme možnost odebírat bedýnky nebo si sami zeleninu pěstovat, nakupujeme ji v supermarketu.
- Jíme pestře. Zelenina není jen o okurkách, rajčatech a bramborách. Jakými druhy zeleniny můžete obohatit svůj jídelníček se můžete inspirovat v seznamu zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků (doporučujeme vytisknout na lednici).
- Brambory, lilky, rajčata, špenát a papriky zařazujeme do jídelníčku méně často, anebo je správně připravíme, aby nám neškodily. Proč nejíme rajčata a brambory?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář