Domů > Magazín > Blog

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohužel my Češi ji šidíme. O co vše se tak ochuzujeme? A jak ji do stravy zpět zařadit?

My Češi šidíme zeleninu a zaostáváme i za spotřebou EU

Podle údajů Českého statistického úřadu sní průměrný Čech přibližně 230 g ovoce a 239 g zeleniny (a většinou se jedná jen o brambory, rajče, salát a okurku). Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučené denní množství 400 g ovoce a zeleniny. Ideální poměr je 1:2, ve prospěch zeleniny – tj. cca 130 g ovoce a 270 g zeleniny. Naše spotřeba ovoce je tedy více než uspokojivá, ale zeleninu šidíme. Přitom zelenina by měla být stavebním kamenem naší jídelníčkové pyramidy. Naše babičky to věděly. Zeleninu si naši předkové hojně dopřávali v 60. a 80. letech minulého století. Od roku 1990 se průměrná spotřeba zeleniny v celosvětovém měřítku rapidně zvyšuje, ale Česko začalo zaostávat. Zaostává i za průměrnou spotřebou v EU a Německu.

Proč zeleninu?

Zelenina je prospěšná podobně jako ovoce, ale je pro naše tělo výhodnější, protože neobsahuje tolik jednoduchých cukrů jako ovoce. Je dietnější a téměř se z ní nedá ztloustnout.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Zelenina nám přináší tyto výhody:

  • vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina
  • udržení zdravé váhy
  • omlazení
  • hodně energie
  • zdravá hladina cholesterolu
  • prevence chorob srdce a cév
  • správná peristaltika střev
  • prevence žlučových kamenů
  • prevence rakoviny

Zelenina ve stravě dle Jíme jinak

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
12
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
44
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
17
5

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...
35
7

Není dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni

Špagetová, máslová, marina, hokkaido, … Dýní je spousta druhů. Znáte je všechny a víte, která se hodí do jakých pokrmů? Mrkněte, která je která a ins...

Žlutá rajčata

Pokud chcete v létě svoje talíře doplnit rajčaty z vlastní produkce, je teď čas se na to připravit. Jsou totiž rajčata a rajčata. Ta běžná z obchodu vám vů...