Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zelenina a žampiony v omáčce s římským kmínem a tymiánem

Uvařeno
sezóna jaro

Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 3 listy čínského zelí
  • půlka brokolice
  • půlka květáku
  • sójová omáčka dle chuti
  • 1 lžíce rostlinné smetany (sójové, ovesné, rýžové) (nemusí být)
  • 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • 3 stonky čerstvého tymiánu (můžeme dát sušený)
  • mletý římský kmín

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky, brokolici a květák na růžičky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme mletým římským kmínem a zakapeme sójovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme zbývající zeleninu.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Ke konci přidáme nasekaný čerstvý tymián.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby lžící rostlinné smetany a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.
  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).
  • Pro verzi bez sóji hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové nebo pokrm více osolte.
  • Pro verzi bez lepku je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení, ne shoyu, případně pokrm více osolte.

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sójovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sójovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zítra budu vařit uších se těším

Mila Beata
22. 12. 2023

Mnaaaaaam ♥️ měli jsme k palačinkám

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené cukety s tofíčkem

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.