Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Zeleninová čína z tempehu

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Výborné a rychlé jídlo, kterém dělám často k večeři, když spěchám. Zelenina se dá měnit podle sezóny a chuti, takže pokaždé směs chutná trochu jinak.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • půlka pórku (kus zelené i bílé části)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sójová omáčka Shoyu
  • 2 dcl studené vody

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit čínu s tempehem

  1. Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím).
  2. Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh.
  3. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená.
  4. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky.
  5. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.

Kombinujeme

  • Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.

Obměna

  • Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale dáme jen maličko sójové omáčky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak to byla neskutečná mňamka…..
Moooc děkuji za báječný recept

Dobrota 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!