Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zeleninová polévka s hlívou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Zeleninová polévka s hlívou plná zdravých ingrediencí jako kapusta, mrkev a cibule. Recept je snadný a rychlý, ideální jako lehký oběd pro jarní detoxikaci. Skvělá volba pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou stravu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/4 menší kapusty
  • 1/2 mrkve
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 6 cm bílé ředkve nebo kus kedlubny
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)
  • posypka: petrželka

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Jak udělat zeleninovou polévku a hlívou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme mrkev, kapustu a hlívu.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, hlívu a kapustu na proužky, mrkev a daikon (nebo kedlubnu) nastrouháme na hrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme hlívu, zeleninu a kmín a zalijeme vývarem.
  5. Na mírném ohni vaříme cca 15 minut, dokud kapusta krásně nezměkne.
  6. Prolisujeme česnek, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
  8. Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
  9. Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
  • Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
  • Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)

Obměna

  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky), česnek můžete vynechat.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo kapusty můžete dát pórek, místo mrkve petržel apod.
  • Místo hlívy můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je výborná! Zahřeje a nasytí. Přidala jsem lžíci ovesných vloček na zahuštění.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pórková polévka s žampiony a fazolovými lusky

Ty nejobyčejnější polévky sklízejí doma největší úspěch. Tahle velmi chutnala i návštěvě včetně dětí. Kluci se jen olizovali. Polévka je rychlá a velmi chu...

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...