Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zeleninová polévka s pórkem a batáty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Jednoduchá a zdravá ranní polévka ze tří druhů zeleniny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule (v receptu je červená)
  • 150 g batátu
  • 20 cm pórku (bílá i zelená část)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1 lžíce světlé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • na ozdobu: klíčky

Chcela som sa zbaviť únavy, mala som oslabenú slinivku, takže reflux a nepríjemný pocit po najedení. Tiež som jedla d...

Jak uvařit polévku z pórku a batátu
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a batát, omyjeme pórek.
  2. Zeleninu pokrájíme na maličké kostičky, pórek na proužky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem a přidáme zbylou zeleninu. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
  5. Odstavíme, rozmícháme v polévce trochu miso pasty a přidáme pár kapek umeocta.
  6. Polévku ozdobíme klíčky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a při použití nesójové miso pasty (hrachová, cizrnová apod.) i bez sóji.

Obměna

  • Miso pastu můžeme vynechat nebo dát tmavé miso.
  • Můžete změnit zeleninu nebo zahustit vločkami či přidat těstoviny (např. skleněné nudle).
  • Pokud chcete polévku sytější, můžete do ní přidat už uvařenou obilovinu.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrota 😊

Mila Beata
20. 3. 2023

Mnaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...