Těsto:
- 3 hrnky vody
- 1 hrnek oleje
- 1,5 lžičky soli
- 6 hrnků špaldové mouky
Na plňku:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- libovolná zelenina (květák, kapusta)
- seitan
- 1 cibule (nadrobno)
- 2 lžičky oregana
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/4 hrnku jasmínové rýže
- 1/2 hrnku petrželky
- 1/4 hrnku sezamu
- pepř
- sol
- olej na potření
Postup
- Nakrájíme a orestujeme cibulku a osolíme ji.
- Ochutíme kořením.
- Přidáme nakrájený květák (nejlepší je ho dopředu trochu povařit ve vodě nebo napařit) a kapustu. Orestujeme.
- K zelenině přisypeme na kousky nakrájený seitan.
- 10 minut podusíme.
- Potom přidáme propláchnutou rýži, trochu horké vody a vaříme 10 minut.
- Ochutíme petrželkou nasekanou nadrobno, pepřem, případně solí/ojovou omáčkou a sezamem.
- Vše zamícháme a necháme vychladit.
- Na těsto si převaříme vodu se solí.
- Jakmile začne vařit, vypneme a přidáme mouku.
- Vymícháme těsto a propracujeme.
- Z těsta uděláme několik kuliček – po 42 a po 21 g (větší budou na košíčky, menší k přikrytí).
- Přikryjeme je utěrkou, aby neosychaly a z větších kuliček vytvarujeme košíčky.
- Doprostřed košíčků dáme náplň a přikryjeme menší kuličkou, ze které vytvarujeme “přikrývku”.
- Dobře okraje přitlačíme.
- Ukládáme je na plech s pečícím papírem.
- Potřeme olejem, posypeme sezamem a případně i solí a pečeme cca 40-45 minut na 180°C.
Praktické
- Komu se nechce tvarovat košíčky, může těsto rozdělit na 2 poloviny, obě rozválet, dát na plech, posypat plńkou a překrýt druhou polovinou rozváleného těsta a upéct.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář