Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zeleninové košíčky

Uvařeno
Ingredience
20 ks
Těsto:
  • 3 hrnky vody
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 6 hrnků špaldové mouky
Na plňku:
  • libovolná zelenina (květák, kapusta)
  • seitan
  • 1 cibule (nadrobno)
  • 2 lžičky oregana
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 hrnku jasmínové rýže
  • 1/2 hrnku petrželky
  • 1/4 hrnku sezamu
  • pepř
  • sol
  • olej na potření

Lukáše jsem potkala na kurzu JJ. Přivedl svoji manželku a byl to právě on, kdo v jejich rodině změnu jídelnič...

Postup

  1. Nakrájíme a orestujeme cibulku a osolíme ji.
  2. Ochutíme kořením.
  3. Přidáme nakrájený květák (nejlepší je ho dopředu trochu povařit ve vodě nebo napařit) a kapustu. Orestujeme.
  4. K zelenině přisypeme na kousky nakrájený seitan.
  5. 10 minut podusíme.
  6. Potom přidáme propláchnutou rýži, trochu horké vody a vaříme 10 minut.
  7. Ochutíme petrželkou nasekanou nadrobno, pepřem, případně solí/ojovou omáčkou a sezamem.
  8. Vše zamícháme a necháme vychladit.
  9. Na těsto si převaříme vodu se solí.
  10. Jakmile začne vařit, vypneme a přidáme mouku.
  11. Vymícháme těsto a propracujeme.
  12. Z těsta uděláme několik kuliček – po 42 a po 21 g (větší budou na košíčky, menší k přikrytí).
  13. Přikryjeme je utěrkou, aby neosychaly a z větších kuliček vytvarujeme košíčky.
  14. Doprostřed košíčků dáme náplň a přikryjeme menší kuličkou, ze které vytvarujeme “přikrývku”.
  15. Dobře okraje přitlačíme.
  16. Ukládáme je na plech s pečícím papírem.
  17. Potřeme olejem, posypeme sezamem a případně i solí a pečeme cca 40-45 minut na 180°C.

Praktické

  • Komu se nechce tvarovat košíčky, může těsto rozdělit na 2 poloviny, obě rozválet, dát na plech, posypat plńkou a překrýt druhou polovinou rozváleného těsta a upéct.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář