Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Zeleninové stir-fry s tempehem

Uvařeno
sezóna zima
Ingredience
na 1 porci
  • 1 mrkev
  • 1 žampion
  • čtvrt pórku
  • hrst kadeřávku
  • 4 růžičkové kapustičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm oloupaného zázvoru
  • natural tempeh 1/4
  • menší hrst kešu oříšků
  • sezamový olej dle potřeby
  • 5 lžic shoyu
  • 2 lžíce sladu
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce maizeny/kuzu (případně víc)

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidali. Ale n...

Postup

  1. Natural tempeh nakrájíme na kostky a cca 5 minut napaříme na pařáčku.
  2. Na 3 lžících oleje v pánvičce nebo woku osmažíme napařený tempeh dozlatova. Dáme stranou.
  3. Přidáme nakrájený pórek na kolečka, protlačené 2 stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a osmažíme. Dáme stranou.
  4. Pokud by v pánvičce už nebyl olej, přidáme při každém smažení lžíci nového oleje,
  5. Ve stejné pánvičce smažíme ještě žampiony na plátky, mrkev na proužky, na půlky kešu ořechy a kapustičky na půlky nebo čtvrtky. Vše musí být dozlatova a křupavé. Dáme stranou.
  6. V misce si rozmícháme shoyu, slad, ocet, vodu a škrob a nalijeme do pánvičky. Necháme zhoustnout (případně přidáme ještě škrob rozmíchaný ve vodě, pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá).
  7. Zhoustlou omáčku nalijeme k zelenině a tempehu a zamícháme. Podáváme s rýží (např. celozrnná jasmínová spolu s divokou rýží a s lotosovým semínkem).

Praktické

Toto jídlo není příliš vhodné s sebou do termosky, protože ztratí svou křupavost. Lepší a chutnější je ho jíst ihned.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Je třeba ji ale vždy nakrájet na tenké plátky/proužky, aby se dobře osmažila a nebyla příliš tvrdá. V tomto receptu je výborná i dýně a řepa nakrájená úplně na velmi tenké plátky. Místo tempehu můžete použít i natural tofu – v tomto případě tofu nenapařujte, ale zabalte ho do kuchyňské papírové utěrky a položte na něj prkénko a hrnec, aby z něj odkapala přebytečná voda (cca 10-15 min.) a pak ho můžete ihned osmažit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 9. 2024

Vynikající , lehké chutné luxusní chut omáčky , vykadena sladkokysela děkujeme ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!