Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zeleninový kuskus s bílými fazolemi z jednoho hrnce

Uvařeno
sezóna léto

Jednoduchý a velmi chutný recept na rychlé jídlo z jednoho hrnce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky vařeného kuskusu
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 růžičky brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 snítky čerstvého estragonu
  • 1 stonek libečku
  • 1 lžíce umeocta
  • špetka sušeného koření: koriandr, kurkuma, zázvor
  • čerstvá bazalka a petrželka na ozdobení

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Postup
  1. Oloupeme a omyjeme zeleninu. Cibuli, mrkev i cuketu nakrájíme na proužky, celer na malé půlměsíčky a brokolici rozdělíme na menší růžičky.
  2. V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osolíme.
  3. Přidáme pokrájenou zeleninu, sušené koření, sojovou omáčku a společně orestujeme.
  4. Ze stonků estragonu stáhneme lístečky, libeček nasekáme nadrobno a přidáme do pánve.
  5. Do hotové zeleninové směsi přidáme vařený kuskus a vařené fazole, promícháme a vypneme.
  6. Na závěr zakápneme podle chuti umeoctem a odzobíme čerstvými bylinkami.
Tip

Mlsouni mohou do hotového pokrmu přidat rostlinnou smetanu nebo kokosový krém, dostanou smetanový nádech pokrmu.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické

Pokud nemáte kuskus ještě uvařený, jednoduše jej dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a kapku oleje a nechte stát pod pokličkou. Než bude zelenina orestovaná, bude připravený.

Kombinujeme

Tento pokrm je již kompletní, pro dokonalost můžeme přidat syrovou a kvašenou zeleninu.

Obměna

Koření a bylinky použijte podle momentální nabídky vaší zahrádky a chuti.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.

Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
17. 12. 2020

Testování nového receptu, aneb zelená je dobrá 😀 Výborné spojení různých druhů zeleniny a dobrého koření, jako bonus je to hned hotové. Čerstvé bylinky jsem neměl, tak jsem použil sušené.

Ty lístky žlutého měsíčku a něco červeného mně tam k barevnosti chybí :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.