- 2 hrnky vařeného obilí (v našem receptu je červená rýže s perličkovým ječmenem)
- 5 kusů houbiček shitake (lze použít i jiné houby)
- 1 cibule
- 1 hrst zelených fazolek
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 kusy mangoldu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 snítky čerstvého tymiánů
- špetka sušeného koření: koriandr, římský kmín
- čerstvá petrželka
- trochu vody na podlití
Jak připravit zeleninovou pánev s houbami
- Sušené houbičky namočíme alespoň na 10 minut, pak teprve krájíme. Čerstvé jen omyjeme a nakrájíme na půlměsíčky.
- Oloupeme a omyjeme zeleninu. Cibuli a mrkev na proužky, celer na malé půlměsíčky a fazolky zbavíme stopky a překrojíme v půlce.
- V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osolíme.
- Přidáme shitakee, pokrájenou zeleninu, sušené koření, sójovou omáčku a společně orestujeme.
- Podle potřeby podlijeme trochou vody (cca 2 lžíce) nebo ještě lépe vodou z houbiček, pokud jsme měli sušené.
- Ze stonků tymiánu stáhneme lístečky a přidáme do pánve.
- Orestujeme jen krátce, aby zelenina zůstala křupavá.
- Do hotové zeleninové směsi přidáme vařené obilí, prohřejeme a vypneme.
- Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud nemáte po ruce uvařené obilí, připravte si během restování zeleniny kuskus, bulgur nebo těstoviny. Jsou to všechno rychlovky a budete je mít připravené zrovna tak akorát, až se orestuje zelenina.
- Já shitake namáčím několik hodin nebo klidně přes noc, jsou pak měkčí a chutnější.
- Mlsouni mohou do hotového pokrmu přidat rostlinnou smetanu nebo kokosový krém, dostanou smetanový nádech pokrmu.
- Tento pokrm je ideální na večeři. Pokud přidáte ještě vařenou luštěninu, dostanete kompletní talíř.
- Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo pokrm více osolte.
Obměna
- Koření a bylinky použijte podle momentální nabídky vaší zahrádky a chuti, shitake lze nahradit žampiony či jinými houbami.
- Zeleninu můžete obměnit podle sezóny, stavu zásob nebo toho, co právě potřebujete spotřebovat.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Moc dobrá pestrá večeře děkuji za recept..👌😍
súhlasím. Z množstva pre 1 osobu vzniknú skoro vždy 2-3 porcie.🤣🤣🤣