- 2 hrnky vařeného obilí (v našem receptu je červená rýže s perličkovým ječmenem)
- 5 kusů houbiček shitake (lze použít i jiné houby)
- 1 cibule
- 1 hrst zelených fazolek
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 kusy mangoldu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 snítky čerstvého tymiánů
- špetka sušeného koření: koriandr, římský kmín
- čerstvá petrželka
- trochu vody na podlití
Jak připravit zeleninovou pánev s houbami
- Sušené houbičky namočíme alespoň na 10 minut, pak teprve krájíme. Čerstvé jen omyjeme a nakrájíme na půlměsíčky.
- Oloupeme a omyjeme zeleninu. Cibuli a mrkev na proužky, celer na malé půlměsíčky a fazolky zbavíme stopky a překrojíme v půlce.
- V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osolíme.
- Přidáme shitakee, pokrájenou zeleninu, sušené koření, sójovou omáčku a společně orestujeme.
- Podle potřeby podlijeme trochou vody (cca 2 lžíce) nebo ještě lépe vodou z houbiček, pokud jsme měli sušené.
- Ze stonků tymiánu stáhneme lístečky a přidáme do pánve.
- Orestujeme jen krátce, aby zelenina zůstala křupavá.
- Do hotové zeleninové směsi přidáme vařené obilí, prohřejeme a vypneme.
- Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nemáte po ruce uvařené obilí, připravte si během restování zeleniny kuskus, bulgur nebo těstoviny. Jsou to všechno rychlovky a budete je mít připravené zrovna tak akorát, až se orestuje zelenina.
- Já shitake namáčím několik hodin nebo klidně přes noc, jsou pak měkčí a chutnější.
- Mlsouni mohou do hotového pokrmu přidat rostlinnou smetanu nebo kokosový krém, dostanou smetanový nádech pokrmu.
- Tento pokrm je ideální na večeři. Pokud přidáte ještě vařenou luštěninu, dostanete kompletní talíř.
- Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo pokrm více osolte.
Obměna
- Koření a bylinky použijte podle momentální nabídky vaší zahrádky a chuti, shitake lze nahradit žampiony či jinými houbami.
- Zeleninu můžete obměnit podle sezóny, stavu zásob nebo toho, co právě potřebujete spotřebovat.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
súhlasím. Z množstva pre 1 osobu vzniknú skoro vždy 2-3 porcie.🤣🤣🤣
Rychlá večeře – ze zeleniny musela naskočit cuketa a celer místo fazolek, mangoldu a řapíkatého celeru, jinak jsem se ale neodchýlila a proto tu komentuju – velká dobrota. Děsně jsem se přejedla :-) – jak se to prosím dělá, aby člověk pro dva nevařil porci pro 4 a ještě pořád nehlídal, jestli mu aspoň jedna porce zůstane?