Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zeleninový wok s houbami shitake

Uvařeno
sezóna léto

Shitakee jsou léčivé a navíc velmi chutné. Ochutnejte je v této rychlovce z jednoho hrnce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařeného obilí (v našem receptu je červená rýže s perličkovým ječmenem)
  • 5 kusů houbiček shitake (lze použít i jiné houby)
  • 1 cibule
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 kusy mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 snítky čerstvého tymiánů
  • špetka sušeného koření: koriandr, římský kmín
  • čerstvá petrželka
  • trochu vody na podlití

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit zeleninovou pánev s houbami

  1. Sušené houbičky namočíme alespoň na 10 minut, pak teprve krájíme. Čerstvé jen omyjeme a nakrájíme na půlměsíčky.
  2. Oloupeme a omyjeme zeleninu. Cibuli a mrkev na proužky, celer na malé půlměsíčky a fazolky zbavíme stopky a překrojíme v půlce.
  3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osolíme.
  4. Přidáme shitakee, pokrájenou zeleninu, sušené koření, sójovou omáčku a společně orestujeme.
  5. Podle potřeby podlijeme trochou vody (cca 2 lžíce) nebo ještě lépe vodou z houbiček, pokud jsme měli sušené.
  6. Ze stonků tymiánu stáhneme lístečky a přidáme do pánve.
  7. Orestujeme jen krátce, aby zelenina zůstala křupavá.
  8. Do hotové zeleninové směsi přidáme vařené obilí, prohřejeme a vypneme.
  9. Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud nemáte po ruce uvařené obilí, připravte si během restování zeleniny kuskus, bulgur nebo těstoviny. Jsou to všechno rychlovky a budete je mít připravené zrovna tak akorát, až se orestuje zelenina.
  • Já shitake namáčím několik hodin nebo klidně přes noc, jsou pak měkčí a chutnější.
  • Mlsouni mohou do hotového pokrmu přidat rostlinnou smetanu nebo kokosový krém, dostanou smetanový nádech pokrmu.
  • Tento pokrm je ideální na večeři. Pokud přidáte ještě vařenou luštěninu, dostanete kompletní talíř.
  • Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo pokrm více osolte.

Obměna

  • Koření a bylinky použijte podle momentální nabídky vaší zahrádky a chuti, shitake lze nahradit žampiony či jinými houbami.
  • Zeleninu můžete obměnit podle sezóny, stavu zásob nebo toho, co právě potřebujete spotřebovat.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

súhlasím. Z množstva pre 1 osobu vzniknú skoro vždy 2-3 porcie.🤣🤣🤣

Krákora
1. 4. 2019

Rychlá večeře – ze zeleniny musela naskočit cuketa a celer místo fazolek, mangoldu a řapíkatého celeru, jinak jsem se ale neodchýlila a proto tu komentuju – velká dobrota. Děsně jsem se přejedla :-) – jak se to prosím dělá, aby člověk pro dva nevařil porci pro 4 a ještě pořád nehlídal, jestli mu aspoň jedna porce zůstane?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...