Sun Rouge
Je to prakticky zelený čaj Sencha. Vyznačuje se tím, že je čajem nejbohatším na antokyany a antioxidanty. Kultivar “Sun Rouge” je poměrně mladý čaj registrovaný v Japonsku v roce 2009. Je výsledkem 9-letého vývojového projektu na výrobu zeleného čaje s vysokým obsahem antokyanů. Čaj vznikl křížením Camellia sinensis var. sinensis s Camellia sinensis var. taliensis z čínské provincie Yunnan.
Odkud pochází
Sun Rouge se pěstuje ve velmi omezeném množství na malém ostrově Tokunoshima v prefektuře Kagoshima. Ostrov se nachází přibližně 100 km severně od Okinawy kde je mnohem teplejší klima, než v oblastech pro pěstování čaje na hlavních japonských ostrovech. Subtropické klima v kombinaci s vulkanickou půdou ostrova z něj činí ideální místo pro tento kultivar.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Chuť čaje
Chuť tohoto čaje je velmi jemná, bylinková, travnatá, úplně jiná, než na jakou jsem zvyklí u čajů Sencha. Osobně dávám přednost čajům výraznějším s chutí umami, ta tady prakticky chybí. Čaj Sencha je jeden z mých nejoblíbenějších čajů, proto mě tento kultivar hodně překvapil a po pravdě mě ani moc nezaujal. No a jsem u té zajímavosti tohoto čaje. Přidáním pár kapek citrónové šťávy (nebo jiného citrusového nápoje) do připraveného šálku zaznamenáte změnu barvy na jasně růžovou! Jedná se o přímou interakci mezi velmi vysokým obsahem antokyanů a kyselostí vody. To je určitě zajímavé, ale já nerada do čajů přidávám jiné ingredience a už vůbec ne citrón. Kyselost citrónu přebije ostatní aroma. Samozřejmě to beru jako pokus, jestli tento čaj opravdu funguje, jak se o něm píše.. Ano funguje, barva se mění, ale tím se mění i jeho chuť. Každopádně za mne doporučuji citrón vynechat.
Příprava
Čaj jsem si připravila v japonské tradiční konvičce Kyusu, z červeně glazované hlíny používané v Japonsku během čajového obřadu. Zvláště vhodná je pro zelené čaje a červené (černé) čaje. Tato konvice má filtr přímo integrovaný v hrdle a zadrží listy čaje a zbytků uvnitř. Minimální hmotnost a typická boční rukojeť 90° umožňuje snadnou a bezpečnou manipulaci s konvičkou během přípravy a servírování. Z konvičky lijte čaj přímo do mističek, já použila i konvici, protože jsem experimentovala s tou barvou. Pro přípravu tohoto čaje louhujte listy ve vodě o teplotě 70°, ne déle než minutu a počítejte 1-2 gramy na 100 ml. Listy louhujte vícekrát, abyste využili vlastnosti čaje až do posledního nálevu. Pokud chcete postupovat podle metody západního nálevu, můžete si čaj připravit při teplotě 70° na 4-5 minut louhování. Ale pozor, může být intenzivní a možná i hodně hořký, ovšem i to záleží na vaší chuti.
Upozornění: Množství kofeinu je v tomto čaji vysoké, takže konzumujte v dopoledních hodinách, krásně vás nakopne a dodá velkou energii.
Cena: 50 g čaje stojí okolo 12 euro
DŮLEŽITÉ: Články a recenze čajů jsou určeny všem, kteří si chtějí vychutnat kvalitní sypaný čaj aniž by se přitom museli zadlužit. Čaje, které pro vás testuji jsou cenově přístupné, kvalitní a lehce dostupné na eshopech. Pro super znalce, odborníky, kteří nemají problémy utratit obrovské sumy peněz za drahé kultivary, nejsou moje články určeny. Já sama jsem obyčejný člověk, který si takový luxus nemůže dovolit, proto si myslím, že popisovat čaje, které bohužel nespadají do mé finanční kategorie, nemá smysl. Tudíž píšu recenze o kultivarech, které si já osobně můžu zakoupit, asi jako valná většina z vás, kultivarech, které mám osobně vyzkoušené a které si může obyčejný smrtelník dovolit…
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář