Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zelňačka s tofu

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna jaro

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • větší půlka kedlubny
  • 1,5 hrnku zelí
  • 1,5 hrnku kysaného zelí
  • půlka uzeného tofu
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • kmín
  • červená paprika
  • bobkový list
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: bílá miso pasta, jablečný ocet, umeocet, sójová omáčka
  • trocha rostlinné smetany

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit zelnou polévku

  1. Nakrájíme kedlubnu na kostičky, cibuli nakrájíme na proužky a zelí také na proužky.
  2. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  3. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  5. Pak přidáme zeleninový vývar, nakrájeno kedlubnu, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Po asi 15 minutách přidáme trochu pokrájené kyselé zelí a půlku na kostičky nakrájeného uzeného tofu.
  7. Ideální je nechat vše společně ještě 10 minut povařit.
  8. Polévku dochutíme bílou miso pastou, umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.
  9. Na závěr přidáme trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Polévku můžeme posypat jarní cibulkou.
  • Můžeme dochutit i šťávou z kysaného zelí.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kedlubny můžete dát topinambur nebo tuřín.
  • Uzené tofu skvěle nahradí uzený tempeh.
  • Zkuste do polévky zavařit i chlebový kvásek, krásně ji ochutí.

Děti

  • Tato zelňačka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná 👌

Jana Altea
23. 3. 2024

Miluju zelňačku a pokaždé ji dělám jinak 😁 Tentokrát jsem do ní zavařila i zbytek slané ovesné kaše ze snídane se semínky, trochu pohankové krupice a trochu předem namočené pohanky kroupy. Na talíři jsme si posypali medvědím česnekem ( zatím mi vylezlo jen pár listů). Luxusní, snědli to všichni 😁👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...