- 1 cibule
- větší půlka kedlubny
- 1,5 hrnku zelí
- 1,5 hrnku kysaného zelí
- půlka uzeného tofu
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
- kmín
- červená paprika
- bobkový list
- olej
- sůl
- na dochucení: bílá miso pasta, jablečný ocet, umeocet, sójová omáčka
- trocha rostlinné smetany
Jak připravit zelnou polévku
- Nakrájíme kedlubnu na kostičky, cibuli nakrájíme na proužky a zelí také na proužky.
- Ohřejeme si zeleninový vývar.
- Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
- Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
- Pak přidáme zeleninový vývar, nakrájeno kedlubnu, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny.
- Po asi 15 minutách přidáme trochu pokrájené kyselé zelí a půlku na kostičky nakrájeného uzeného tofu.
- Ideální je nechat vše společně ještě 10 minut povařit.
- Polévku dochutíme bílou miso pastou, umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.
- Na závěr přidáme trochu rostlinné smetany.
Praktické
- Polévku můžeme posypat jarní cibulkou.
- Můžeme dochutit i šťávou z kysaného zelí.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kedlubny můžete dát topinambur nebo tuřín.
- Uzené tofu skvěle nahradí uzený tempeh.
- Zkuste do polévky zavařit i chlebový kvásek, krásně ji ochutí.
Děti
- Tato zelňačka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná 👌
Miluju zelňačku a pokaždé ji dělám jinak 😁 Tentokrát jsem do ní zavařila i zbytek slané ovesné kaše ze snídane se semínky, trochu pohankové krupice a trochu předem namočené pohanky kroupy. Na talíři jsme si posypali medvědím česnekem ( zatím mi vylezlo jen pár listů). Luxusní, snědli to všichni 😁👍