Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zimní kapustová polévka s červenou čočkou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Naši oblíbenou kapustovou polévku jsem dnes připravila s čočkou a zimním kořením. Zahřála a chutnala moc dobře. Příště musím udělat větší množství.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/4 kapusty
  • 1/3 batátu
  • 1/2 hrnku loupané červené čočky
  • 1 cibule
  • kousek kořene zázvoru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 3 bobkové listy, špetka římského kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Jak uvařit chutnou kapustovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, oloupeme batát, omyjeme kapustu a propláchneme čočku.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, batát na kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, batát a čočku a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut, dokud čočka nezměkne.
  6. Odstavíme, vymačkáme do hrnce šťávu z nastrouhaného zázvoru a rozmícháme v polévce miso pastu.
  7. Podle chuti přidáme umeocet.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Pokud máte již uvařenou čočku či jinou luštěninu, můžete ji přidat do uvařené polévky místo červené čočky.
  • Závor můžete nahradit sušeným nebo dát česnek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme jim zázvor a umeocet, miso pasty jen trošku. Nejlépe je dětem odebrat porci a dospělým dochutit zbytek polévky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Polévka vyzkoušena a jsem nadšena , určitě bude na pořadu dne častěji. Místo zázvoru jsem použila česnek a neměla chybu. Vynikající a děkuji za recept, už je v oblíbených.

Mila Beata
2. 10. 2021

Ta teda byla , úplně , se mne zdálo podle ingrediencí, ze to bude mdlé , ale proste ta zázvorová šťáva ah , lahodna velmi povzbuzující polevka , mnam ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

23

Snídaňová polévka s dýní, batátem a vodnicí

Snídaňová polévka může být každý den jiná. Tohle je naše oblíbená kombinace.
4

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!