Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zimní kořeněný talíř

Uvařeno
bez lepku

Tohle jídlo příjemně zahřeje i nasytí. Lehký rychlý pokrm, který v chladných zimních dnech přijde vhod.

Ingredience
  • batát
  • fazole cannellini
  • rýžové vločky
  • cibule
  • olej
  • kmín
  • černá hořčičná semínka
  • černý kmín (nigella sativa/černucha)
  • asafoetida
  • kurkuma
  • pepř
  • sušené kari listy
  • sůl
  • umeocet
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • mizuna
  • slunečnicová semínka

Našim dětem je 12, 15 a 17 let. Jíme jinak necelé 4 roky a byl to vývoj. Jak jsme to řešili s cukrem, když byly děti ...

Jak připravit zimní kořeněnou směs s batáty a fazole

  1. Nakrájejte batát na kostičky.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte všechno koření, kari listy a nakrájenou cibuli. Jemně osmahněte.
  3. Přidejte batát, sůl, uvařené fazole, promíchejte, podlijte trochou vody a poduste.
  4. Rýžové vločky propláchněte pod studenou vodou a namočte je na 5 minut. Nesmí se rozpadnout! Nechte je okapat a poté je přidejte ke zbytku do pánve, promíchejte a podlijte trochou vody, dochuťte umeoctem. Duste, dokud vločky nezměknou.
  5. Podávejte s mizunou, červenou čekankou a opraženými slunečnicovými semínky.
  6.  Nakonec přidejte pár kapek citrónové šťávy a jídlo je hotové.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokrm je díky batátům sladký, nezapomeňte ho něčím kontrastovat. Já použila čekanku a mizunu, ale můžete vybrat cokoliv, co má nahořklou chuť.
  • Pokud možno nevynechte žádné koření.
  • Nevynechat ani umeocet a citrón.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naděžda
4. 1. 2024

Přejí krásný Nový rok 2024.
Moc děkuji za celý kurz. Všechny články byly úžasné. Recepty jsou báječné, inspirativní a velmi chutné.
Přeji do další práce celému Vašemu týmu hodně úspěchů, přeji ten neopakovatelný báječný pocit, že pomáháte lidem. Hodně štěstí a zdraví.
Naďa

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...