Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Zimní krém s ořechy a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.

Ingredience
pro cca 10 misek
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • kus dýně hokkaido (cca hrnek)
  • 5 lžic sladu (celiaci rýžový sirup)
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • pár ořechů a semínek na ozdobu

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Postup

  1. Jáhly, pohanku a ořechy propláchneme ve studené vodě, dýni omyjeme a nakrájíme na kostky i se slupkou.
  2. Dáme do hrnce vařit vodu a když vře, přidáme jáhly, na ně vrstu pohanky a navrch dýni a ořechy.
  3. Ztlumíme plamen a vaříme cca 15 minut se špetkou soli.
  4. Odstavíme, přidáme slad a rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu, pokud chceme řidší konzistenci.
  6. Ochutnáme, případně dosladíme.
  7. Nalijeme do mističek a podáváme teplé zdobené oříšky a semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Po vychlazení ještě více ztuhne.
  • Pro uchování do druhého dne skladujte v chladničce.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Pokud jste začátečníci a chuť dýně by vás v dezertu rušila, dejte ji menší díl nebo vynechejte.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechy můžete nahradit ořechovým máslem, dostanete jemnější krém.
  • Místo jáhel nebo pohanky můžete použít rýži.
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku a spíše v zimě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Konecne jsem se dostala ke “kremovym” desertum.
S tou dyni je to lehoucke jako dech :-) a asi poprve v zivote jsem jedla vareny vlasak :-)

Dobrý den, myslím, že to mají holky zablokované, aby to někdo nekopíroval.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...