Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zimní krémová omáčka s fazolemi a křenem

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Harmonické výživné jídlo pro chladné zimní dny. Prohřeje, dodá spoustu energie a zasytí. Navíc je rychle připravené a můžete si ho, stejně jako já, dopřát jako oběd v práci! Mňam :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • cibule
  • petržel
  • růžičkové kapustičky (hrst)
  • mangold/špenát
  • 1-2 PL červené papriky (koření)
  • 0,5 šálku uvařených velkých bílých fazolí + vývar z nich
  • na dochucení: shoyu, umeocet
  • lžička - lžíce škrobu (dle množství použitých tekutin)
  • 0,5 šálku kokosového mléka
  • křen

Na podzim mi byla již potřetí diagnostikována borelióza. Cítila jsem se hrozně, trápily mě záněty dutin, byla jsem úp...

Miluji omáčky (a také husté polévky)! Mohla bych se jich teď v zimě ujíst. Poslední dobou jsem si oblíbila v receptech kokosové mléko. V tomto receptu Vám ukážu, jak je omáčka s kokosovým mlékem lahodná. Dejte mi do komentářů vědět, jak Vám chutnalo ;-)

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
  2. Posolíme velkou špetkou soli, přidáme na půlkolečka pokrájený petržel a na čtvrtky pokrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Orestujeme a přidáme červenou papriku a chvilku restujeme.
  4. Přidáme uvařené velké bílé fazole, trošku shoyu a zalijeme vývarem z fazolí (nebo jiným vývarem či vodou). Zmenšíme plamen a dusíme cca 10 minut, až jsou kapustičky měkké.
  5. Ke konci na posledních pár minut přidáme nakrájený mangold.
  6. Přilejeme kokosové mléko a v něm rozmíchaný škrob (kuzu nebo maizenu) a dochutíme umeoctem a ještě chvilku provaříme, až omáčka zhoustne.
  7. Vypneme, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Mezitím si nastrouháme křen a poté ho zamícháme do omáčky (už nevaříme).
  9. Podáváme s obilovinou a posypeme natěmi.

Obměna

Místo velkých fazolí můžete přidat cizrnu nebo jakékoliv jiné fazole. Petržel můžete vyměnit za kedluben, ředkev nebo celer. Mangold zase za pórek. Můžete přidat i mrkev nebo dýni.

K tomuto jídlu se hodí jakákoliv obilovina. Na fotce je špaldové kernotto, ale výborné budou i jakékoliv knedlíky, polenta, rýže, kroupy nebo jáhly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za výborný recept, přidala jsem zelené fazolky a bulgur. skvělé.👌

Zimní krémová omáčka je nepopsatelná dobrota, snědla bych dvojitou dávku, i když byla bez křenu. Krásné recepty. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Koprová omáčka s pečeným tempehem

Náš hit – koprovka bez mouky a mléka. Tak rychlá a tak dobrá!

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...