Miluji omáčky (a také husté polévky)! Mohla bych se jich teď v zimě ujíst. Poslední dobou jsem si oblíbila v receptech kokosové mléko. V tomto receptu Vám ukážu, jak je omáčka s kokosovým mlékem lahodná. Dejte mi do komentářů vědět, jak Vám chutnalo ;-)
- 1 lžíce oleje
- sůl
- cibule
- petržel
- růžičkové kapustičky (hrst)
- mangold/špenát
- 1-2 PL červené papriky (koření)
- 0,5 šálku uvařených velkých bílých fazolí + vývar z nich
- na dochucení: shoyu, umeocet
- lžička – lžíce škrobu (dle množství použitých tekutin)
- 0,5 šálku kokosového mléka
- křen
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup
- Cibuli si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
- Posolíme velkou špetkou soli, přidáme na půlkolečka pokrájený petržel a na čtvrtky pokrájenou růžičkovou kapustu.
- Orestujeme a přidáme červenou papriku a chvilku restujeme.
- Přidáme uvařené velké bílé fazole, trošku shoyu a zalijeme vývarem z fazolí (nebo jiným vývarem či vodou). Zmenšíme plamen a dusíme cca 10 minut, až jsou kapustičky měkké.
- Ke konci na posledních pár minut přidáme nakrájený mangold.
- Přilejeme kokosové mléko a v něm rozmíchaný škrob (kuzu nebo maizenu) a dochutíme umeoctem a ještě chvilku provaříme, až omáčka zhoustne.
- Vypneme, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
- Mezitím si nastrouháme křen a poté ho zamícháme do omáčky (už nevaříme).
- Podáváme s obilovinou a posypeme natěmi.
Obměna
Místo velkých fazolí můžete přidat cizrnu nebo jakékoliv jiné fazole. Petržel můžete vyměnit za kedluben, ředkev nebo celer. Mangold zase za pórek. Můžete přidat i mrkev nebo dýni.
K tomuto jídlu se hodí jakákoliv obilovina. Na fotce je špaldové kernotto, ale výborné budou i jakékoliv knedlíky, polenta, rýže, kroupy nebo jáhly.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za výborný recept, přidala jsem zelené fazolky a bulgur. skvělé.👌
Zimní krémová omáčka je nepopsatelná dobrota, snědla bych dvojitou dávku, i když byla bez křenu. Krásné recepty. Díky.