Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zimní tmavý talíř

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

V tomto receptu jsem záměrně volila hodně tmavé suroviny s červenými, fialovými, černými tóny. Výsledkem je lahodné jídlo, které voní kořením a na kterém si jistě pochutnáte i vy.

Ingredience
  • fialový batát
  • fialové zelí
  • červená řepa
  • červená cibule
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • černá sezamová semínka
  • černá hořčičná semínka
  • černý kmín (černucha)
  • olej
  • extra panenský olivový olej
  • umeocet
  • kari listy sušené
  • strouhaný kokos
  • sůl
  • mletý koriandr
  • černá rýže nerone
  • černá čočka beluga
  • červená čekanka
  • mizuna

Změna jídelníčku přinesla změny, které jsme nečekali a kdyby nám je někdo předem líčil, ani bychom mu nevěřili. Ono t...

Jak připravit pečený batát se zeleninou, čočkou a rýží

  1. Upečte celý batát v troubě.
  2. Do hrnce dejte olej, všechno koření, nakrájenou cibuli, řepu, zelí a osmahněte.
  3. Přidejte umeocet a trochu vody, rýžový sirup, povařte, ale nerozvařte.
  4. Když je batát měkký, rozpulte ho a povrch trochu vidličkou načechrejte. Pokapejte extra panenským olivovým olejem a dopečte.
  5. Čočku a rýži uvařte a dejte stranou. Po uvaření je dochuťte extra panenským olivovým olejem a solí.
  6. Lehce opražte kokos na suché pánvi.
  7. Batát naservírujte a přelijte červenou zeleninou, podávejte také rýži s čočkou, posypané kokosem, mizunou a červenou čekankou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Kokos opražte velmi krátce, jakmile začne vonět, ihned ho dejte na talířek, jinak se spálí.
  • Na talíři na fotkách je i kimchi a mangold.

Obměna

  • Místo fialového můžete použít jakýkoliv batát.
  • Posypku volte dle vaší chuti a stavu zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Lahodná zimní zelenina

Bohatý talíř plný chutí a sezonní zeleniny. Velice variabilní pokrm, který můžete obměnit podle vaší chuti.

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.