- žitné těstoviny
- 1/2 uzeného tempehu
omáčka:
- 1 cibule
- 1/2 řepy
- kus dýně
- 1 mrkev
- 1/2 hrnku červené čočky
- 1/2 litru vývaru
- 1 lžička oregána
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bazalky
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- sůl
- olej
- umeocet
- jablečný ocet
- citrónová šťáva z půlky citrónu
- čtvrtina lžičky mletého kmínu
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
- Oloupeme a očistíme zeleninu a pokrájíme na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny, čočku a koření, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut.
- Nastrouháme uzený tepmpeh na hrubo.
- Vypneme zeleninu, přidáme citrónovou šťávu a na hrubo pomixujeme, aby omáčka byla hustá a s malými kousky.
- Podle potřeby přidáme umeocet a jablečný ocet.
Praktické
- Tato omáčka se skvěle hodí jako výborná italská “rajčatová” omáčka na pizzu. Můžete ji udělat i bez červené čočky.
Kombinujeme
- Máme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tempehu a ubereme koření, sůl a olej.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající omáčka a vůbec není poznat, že tam nejsou rajčata 🙂 Místo tempehu jsem nastrouhala uzené tofu ( víc mi připomíná chuť sýra 🙂 ) Děkujeme ❤
Opravdu vyborna a rychla omacka. Doporucuju hodne okyselit, az ta kyselost tomu do tu “rajcatovou” chut. Ja jsem se toho bala, davala jsem citron postupne a stejne tam nakonec prisel v mnozstvi dle receptu. Tempeh jsem kratce orestovala do krupava. Mnamka.