- žito v bio kvalitě
- voda
- sůl
Postup na výrobu domácího čaje z opraženého žita
Opražíme žito do zásoby
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Zrníčka žita propláchneme na sítku studenou vodou a necháme okapat.
- Okapané přendáme na pánvičku a na mírném plameni za stálého míchání vysušíme.
- Obilí prohazujeme a mícháme tak dlouho, až začne vonět. Nespálíme!
- Opražené obilí přendáme do sklenice a skladujeme v suchu.
Příprava čaje:
- Na hrnek čaje potřebujeme 1-2 lžíce praženého čaje, malinkou špetičku soli (jen pár zrníček) a hrnek vody.
- Vodu přivedeme k varu, přidáme sůl, opražené žito 5 minut povaříme.
- Scedíme a pijeme teplé.
Praktické
- Opražené obilí můžeme použít na tři nálevy, ale u druhého a třetího prodloužíme dobu varu, aby čaj měl chuť.
- V létě je dobrý i vychlazený.
- Zrníčka můžeme pomlít a krátce povařit, pak dostaneme silnější nápoj podobný kávě.
- Žitovku můžeme využít jako součást domácí kávovinové směsi, náhražky kávy – můžeme ji smíchat s opraženým ječmenem, pšenicí, čekankou, kořenem pampelišky apod. podle toho, jaké chuti chceme dosáhnout.
- Žitovku nepijeme při celiakii.
Děti
- Nápoj je vhodný pro děti od 1,5roku pro občasné zpestření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář