Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Žitovka – čaj z opraženého žita

Uvařeno
bez cukru

Žitovku můžete koupit nebo si ji snado, levně a v bio kvalitě připravit doma. Pijeme ji místo čaje nebo jako alternativu kávy. Neobsahuje tein ani kofein, proto ji mohou pít malé děti, kojící i těhotné ženy.

Ingredience
  • žito v bio kvalitě
  • voda
  • sůl

Bára nebyla žádný tlouštík, přesto se raduje ze shozených 8 kg a zmizelých 11 cm v pase a přes boky. Prošla s námi po...

Postup na výrobu domácího čaje z opraženého žita

Opražíme žito do zásoby

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  1. Zrníčka žita propláchneme na sítku studenou vodou a necháme okapat.
  2. Okapané přendáme na pánvičku a na mírném plameni za stálého míchání vysušíme.
  3. Obilí prohazujeme a mícháme tak dlouho, až začne vonět. Nespálíme!
  4. Opražené obilí přendáme do sklenice a skladujeme v suchu.

Příprava čaje:

  • Na hrnek čaje potřebujeme 1-2 lžíce praženého čaje, malinkou špetičku soli (jen pár zrníček) a hrnek vody.
  • Vodu přivedeme k varu, přidáme sůl, opražené žito  5 minut povaříme.
  • Scedíme a pijeme teplé.

Praktické

  • Opražené obilí můžeme použít na tři nálevy, ale u druhého a třetího prodloužíme dobu varu, aby čaj měl chuť.
  • V létě je dobrý i vychlazený.
  • Zrníčka můžeme pomlít a krátce povařit, pak dostaneme silnější nápoj podobný kávě.
  • Žitovku můžeme využít jako součást domácí kávovinové směsi, náhražky kávy – můžeme ji smíchat s opraženým ječmenem, pšenicí, čekankou, kořenem pampelišky apod. podle toho, jaké chuti chceme dosáhnout.
  • Žitovku nepijeme při celiakii.

Děti

  • Nápoj je vhodný pro děti od 1,5roku pro občasné zpestření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Rybízový nápoj

Z rybízu snadno vytvoříte rychlý a osvěžující nápoj, který oceníte hlavně v tropickém počasí.
17
11

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...
25
12

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.