- 100 g cibule
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 1 PL oleje
- lžička drceného kmínu
- půl lžičky kurkumy
- lžíce řasy Hiziky (nemusí být)
- hrnek a půl uvařených bílých fazolí
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 6 lžíce rostlinné smetany
- litr zeleninového vývaru/horké vody
- umeocet na dochucení
Jak připravit kurkumovou polévku s bílými fazolemi
- Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na malé kostičky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, česnek, celer a mrkev, osolíme a restujeme asi 5 minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme řasu, kmín, kurkumu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Polovinu fazolí rozmixujeme, zahustí nám polévku.
- Přidáme do hrnce celé i rozmixované fazole a necháme společně povařit asi 3 minuty.
- Odstavíme hrnec, přidáme rostlinnou smetanu a podle chuti dokyselíme a dosolíme umeoctem, dáváme ho několik lžic, ale pozor, ať polévku nepřesolíte.
- Polévku ozdobíme pár lístečky bazalky nebo petrželky.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Praktické
- Pokud nám vyjde polévka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
- Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
- Polévku lze uvařit i z jiného druhu luštěniny.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Zeleninu můžete obměnit dle zásob a chuti.
- Místo fazolí můžete dát cizrnu nebo uvařený celý hrách.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem vařila prvně tuto polévku a je tedy luxusní 😋 Určitě jsem nevařila naposledy 😁 Děkujeme 😊
Nedělní snídaně 🙂