Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Žluté rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Ingredience
  • 190 g celozrnné rýže Baldo
  • žlutá cuketa
  • čerstvá červená cibule
  • černý kmín (černucha, nigella sativa)
  • kešu oříšky
  • šafrán
  • pažitka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • loupaná žlutá čočka
  • olej
  • sůl
  • bílý pepř

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

Jak připravit žluté cuketové rizoto s čočkou

  1. Vařte rýži 40 minut. Nenechávejte všechnu vodu absorbovat, rýži uchovejte s trochou tekutiny.
  2. Žlutou čočku uvařte a nechte stranou.
  3. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte semínka černuchy, vymačkaný česnek, kešu oříšky, nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené cukety. Vše osmahněte, ale nerozvařte.
  4. Čočku přidejte k cuketám, osolte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, pepř a promíchejte.
  5. Ve sklenici rozpusťte šafrán s trochou vody.
  6. Nyní přidejte do pánve rýži, rozpuštěný šafrán a vše pečlivě míchejte několik minut na středně mírném ohni.
  7. Na závěr pokapejte citrónovou šťávou, promíchejte a posypte pažitkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud chcete, můžete rýži nejprve lehce osmahnout.
  • Použijte šafrán, nenahrazujte ho kurkumou.
  • O rýži Baldo: Zrna hnědé rýže jsou poměrně velká, konzistentní, s typickou hnědou barvou a jsou přirozeně vhodná pro pohlcování vůní a chutí. Velmi se hodí na rizota a saláty, protože zrno je vždy al dente. Typická italská rýže z ekologického zemědělství, které vylučuje použití GMO a snižuje používání syntetických chemikálií. S ekologicky pěstovanými produkty pomáháte chránit životní prostředí, biologickou rozmanitost, půdu, vodu a vzduch. Proto vybírejte kvalitní bio rýži, která se dá koupit i v českých eshopech. Rozhodně vyzkoušejte, je to opravdu velmi kvalitní rýže. Pěstuje se po desetiletí a dnes je považována za jednu z nejlepších rýží v Itálii.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži.
  • Místo žluté cukety můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Místo pažitky můžete přidejte jakoukoliv posypku.
  • Místo kešu můžete použít třeba arašídy nebo mandle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl. Pozor na velké kusy ořechů.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající. Pochutnali jsme si.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.