Domů > Jak začít > Základní suroviny > Dochucovadla

Znáte prachandu, zdravé přírodní sladidlo?

Používaly ji naše prababičky, je to zapomenutá delikatesa. Někde se jí říká též pracharanda.

Co je to prachanda?

Už naše prababičky si dovedly sladit koláče či jiné pokrmy přírodně a zdravě zároveň. Prachanda (nebo chcete-li pracharanda) je najemno rozemletá drť ze sušených hrušek, na kterou se používaly hrušky horší jakosti. Prachanda se přidávala do koláčů, ovocných knedlíků, perníků a dalších pokrmů. Byla k dostání dokonce i v obchodech, a to v meziválečném období.

Jak se vyráběla?

Prachanda se vyráběla drcením, strouháním či mletím sušených hrušek, drť se pak ještě přesívala, aby se dosáhlo jemnější konzistence. Ve starých receptech se uvádí, že se prachanda míchala se skořicí. Na výrobu prachandy je potřeba hrušky dobře usušit, protože měkké hrušky nepůjde dobře mlít.
Tuto pochoutku si můžeme vyrobit doma i v dnešní době a nahradit exotické datle nebo jiná sladidla v posledních letech tolik oblíbená. Využijeme tak místní ovoce z našich zahrad. Sušené hrušky jsou samy o sobě vynikající pochoutkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Využití v kuchyni

Sušený prášek z hrušek je možné využít i k dochucování pokrmů, k výrobě smoothie, přípravě ovocných čajů a dá se samozřejmě, jako dřív, využít k slazení zdravých moučníků a jiných sladkých jídel anebo k přípravě zdravého vánočního cukroví.
Dnes se dá prachanda sehnat i v obchodech, a to buď hrubě mletá nebo jako jemný prášek.
Naše prababička hrušky zpracovávala na prachandu pokaždé, když se hrušek urodilo dostatek. Používala ji místo cukru. Hrušky sušila na kamnech a strouhala je pak na struhadle.

Tip!
My si sušíme hrušky máslovky, jsou velmi sladké a po usušení ještě sladší, takže jsou ideální na jakékoliv slazení.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak usušit celou hrušku?Já jsem prachandu dělala z křížal, ale asi to není ono… děkuju moc!

Já to znám jako pracharandu a u nás jsou ro spíš menší kostičky (kousky) hrušek než jen prach…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový mramorový bochník

Rychlý, výborný a bohatě zasypaný oříšky a sušeným ovocem. Takový je tento moučník, který je navíc bez lepku, cukru, mléka i vajec. Skvěle se hodí k odpole...
23
3

Sušené třešně

Máte zahradu a třešně? Máte velkou úrodu? Nasušte si něco na zimu uvidíte, že to za tu námahu stojí.

Sušené ryngle

Sušené ryngle miluju. Slaďučké a přitom nakyslé. Pro mlsné jazýčky je to skvělá alternativa ke gumovým bonbónům. Je to skvělý způsob jak snadno uchovat pře...
41
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.