Je to komplikované!
“Pravda je, že v tuto chvíli nevíme,” říkají vědci. “Máme mnoho studií – existují ty, které říkají, že možná ano, ale také ty, jejíž výsledky říkají že možná ne.“
Může za akné čokoláda, nebo snad cukr?
Existují kvalitní data, které naznačují, že potraviny s vysokým glykemickým indexem, bohaté na rafinované sacharidy a cukr (tj. slazené nápoje, sladkosti, bílé pečivo, koláče a další sladké pečivo, fast food aj.) zhoršují akné. Tato jídla způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje produkci inzulínu, růstového faktoru podobného inzulínu a hormonů známých jako androgeny (mužské pohlavní hormony), což má za následek větší tvorbu mazu. Když žlázy produkují mnoho mazu, kombinuje se s odumřelými kožními buňkami, ucpe mazový kanálek a vznikají pupínky, akné. “Prudký nárůst cukru v krvi a následná vysoká produkce inzulínu mají vliv na akné, proto bychom neměli jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem,” sděluje Dr. Patricia Farris z Americké dermatologické akademie.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Rodiče dětí mohou akné přisuzovat zkonzumované čokoládě, ale ve skutečnosti za to spíše může vysoký obsah jednoduchého cukru ve sladkostech, které děti konzumují, než ta troška čokoládové polevy na zmrzlině nebo bonbonu.
Výsledky studií na téma akné versus čokoláda
Prozánětlivá nebo protizánětlivá čokoláda?
Je zajímavé, že kakao obsahuje flavonoidy (antioxidační látky přítomné v rostlinách), které jsou známé jako protizánětlivé, což by mělo být benefitem pro naši kůži. Tmavá čokoláda krom toho ale obsahuje i kakaové máslo složené z tuků – kyseliny olejové a stearové. Podle vědců bylo prokázáno, že kyselina olejová ovlivňuje ucpávání pórů u zvířat. Některé studie naznačují, že čokoláda může mít i prozánětlivé účinky na kůži, což by mohlo přispívat k zánětlivému akné, které se vyznačuje červenými pupínky a přítomností bakterií způsobujících akné.
I když výzkum Asociace výrobců čokolády v USA (pozn. red. že by lobby? :-)) neprokázal přímou souvislost mezi čokoládou a akné, novější studie ukazují, že čokoláda může být přispívajícím faktorem ke vzniku nebo zhoršení akné.
- V jedné studii byly účastníci náhodně rozděleni do 2 skupin – jedna konzumovala čokoládové tyčinky, druhá jedla 25 ks želé bonbonů. Obě sladkosti měly stejnou glykemickou zátěž (tj. hladina cukru v krvi u obou vzroste na stejnou hladinu). Poté se skupiny prohodily. Po snědení čokolády se akné účastníkům zhoršilo.
- Další studie z roku 2016 zkoumala 25 mužů náchylných k akné, kteří denně dostávali 99% čokoládu bez přidaného cukru a mléka. Po čtyřech týdnech vědci zjistili statisticky významné zvýšení jak komedonů (známých též jako černé tečky), tak i pupínků. Výzkumníci shrnuli, že jejich studie naznačuje, že i tmavá čokoláda zhoršuje akné, pokud jde o počet lézí.
- Jiná studie Dr. Brian Berman, emeritního profesora dermatologie a kožní chirurgie na University of Miami, došla ke stejným závěrům. Ukázalo se, že požití čisté 100% čokolády ve formě tobolek (bez mléka a cukru), způsobilo větší nárůst počtu zánětlivých i nezánětlivých lézí akné u mladých mužů náchylných k akné.
Vědci objasňují: “Nedá se jednoznačně říct, co způsobuje akné. Je to komplikované. U akné nejde jen o jednu věc.výživa ale hraje určitě roli. Je jednou z částí skládačky.”
Sečteno a podtrženo
Nejen studie, ale také příběhy lidí z praxe (Martin se zbavil akné vysazením mléčných výrobků a cukrů, Evě, zakladatelce JJ, se vyléčilo akné po vysazení čokolády, sušenek a jogurtů, Evu po stravě bez živočišných produktů a cukrů už akné netrápí, pro Petru už je špatná pleť minulostí díky zdravé stravě) mluví jasně. Akné a celkově stav pokožky se stravou souvisí a mohou od kožních problémů ulevit. Například tyto potraviny prokazatelně pokožce škodí a způsobují pupínky, ekzémy, podráždění, vrásky a další kožní problémy.
Jste připraveni zbavit se akné?
Pokud ano, zamyslete se nad svým jídelníčkem a zkuste alespoň na čas vyřadit všechny tyto potraviny, které akné způsobují (krom čokolády to jsou i například mléčné výrobky, sladkosti a rafinované sacharidy) a poznejte ten rozdíl :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
U mě tedy čokoláda vliv na pleť má…asi tři týdny jsem teď nejedla nic s kakaem , ani tedy čokoládu a hned je pleť opravdu lepší…a když jsem ji vynechala, tak už za dva dny mi vůbec nechyběla…což mě potěšilo..:)
Mno, já nějak nevím, ono to bude asi složitější. Já ve svých ošklivých obdobích dokázala zpucovat klidně i víc než tabulku čokolády denně, trvalo to dost dlouho a akné jsem neměla vůbec. To by ty studie musely brát v potaz všechno, co ti lidé snědí plus momentální stav jejich orgánů plus prostředí, myšlení, emoce… a to by se dělalo opravdu špatně :-D