Strašák jménem sacharidy
Ve stravě máme 3 základní makroživiny:
- sacharidy
- bílkoviny
- tuky
Právě sacharidy jsou oním strašákem, kterého se ve stravě bojíme. Jsou velkým zdrojem energie – kalorií. A příliš mnoho kalorií rovná se přibírání. Ale ono to není tak jednoduché. Záleží totiž nejen na jejich množství, ale také druhu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Máme dva druhy sacharidů:
- “Dobré” sacharidy jsou obsaženy v celozrnných obilovinách, ovoci, zelenině. Naše tělo z nich profituje a dělají nám skvělou službu.
- Naopak ty “zlé” jsou jednoduché sacharidy v čokoládě, pizze, bílém pečivu, sladkostech, slazených nápojích atp. Pokud se jimi budeme “cpát”, pak rychle přibereme.
Jaké nám mohou sacharidy přinést benefity?
Hlavní zdroj energie
Sacharidy jsou základní a nejpřirozenější zdroj energie pro naše tělo, se kterým naše tělo umí pracovat. Umožňují nám žít plnohodnotný život. Díky nim je tělo zdravé (jsou důležité třeba pro funkci mozku, ale i pro hormonální systém), dobře funguje, nejsme unavení, naopak máme energii na všechny aktivity – práci, koníčky, zábavu, sport. Navíc pokud budeme mít dostatek energie ze sacharidů, budeme mít přirozeně chuť se hýbat a dosahovat lepších výkonů např. ve sportu.
Regenerují svaly
Sacharidy jsou důležité pro regeneraci svalů. To je podstatné zejména pro sportovce a ty, kteří cvičí. Během tréninku a sportu, kdy svaly pracují, se v nich vyčerpává energie, která je uložena ve formě glykogenu. Když je sval vyčerpaný, potřebujeme doplnit sacharidy. Díky nim se podpoří regenerace svalu, jeho obnova a tudíž i růst.
Přirozeně nás to k nim táhne
Kdo by neměl rád například těstoviny, pečivo, rýži, ovesnou kaši, ovoce, sladký dezert nebo třeba kostičku čokolády? Přirozeně je máme rádi. Ty zdravé (jako jsou celozrnné obiloviny a pečivo, ovoce, batáty), i ty nezdravé (slazené nápoje, sladkosti s cukrem, bílé pečivo). Přirozeně nás to k nim táhne, protože je tělo potřebuje. Pokud si je naopak budeme odpírat nebo je striktně omezovat, budeme se cítit deprimovaní a studie potvrzují, že můžeme mít snadno depresi (viz dále). Navíc si zakazujeme něco, co máme přirozeně rádi. Často to vede k tomu, že to jednoduše některý den nevydržíme a přejíme se jich. Tělo si je v tomto případě ihned uloží, protože ví, že je jich nedostatek a vznikne tzv. jojo efekt.
Způsobují dobrou náladu
Díky sacharidům se budeme cítit spokojeně. Zvyšují totiž hladinu tryptofanu (aminokyselina, kterou mozek používá k tvorbě serotoninu) v mozku. Pokud mají jedinci citliví na stres vyšší riziko nedostatku serotoninu v mozku, dle studií sacharidy dokážou nedostatku serotoninu ve stresových situacích zabránit. Strava bohatá na sacharidy nejen blokovala stresem navozenou depresi, ale také bránila zvýšení kortizolu. Naopak, ty samé osoby měly větší depresi a vyšší hladinu kortizolu, pokud před zatížením stresem jedly stravu chudou na sacharidy (Nedley, 2007).
Zrychlují metabolismus
Pokud přijímáme ideální množství sacharidů, zrychlují nám metabolismus, tělo dobře funguje, zpracovává energii a nemá potřebu si energii udržovat v zásobách (tuky). Ví, že toto palivo v podobě sacharidů dostává na každodenní bázi.
Jak sacharidy zařadit do jídelníčku?
snídaňová kaše: teplá obilná kaše se zeleninou (A proč ne s ovocem? Ovoce je rychlý cukr, obilovina je složitý cukr. Ovoce zablokuje vstřebání složitého cukru a potrava začne v těle kvasit. To je potrava pro plísně a kvasinky)
- přílohy k jídlu: jáhly, quinoa, pohanka, celozrnná rýže, kroupy, špaldotto, oves, ovesné vločky, celozrnné těstoviny, amarant, celozrnný kuskus, bulgur, slzovka, atp.
- ostatní přílohy: karbanátky, placičky, knedlíky, noky
- celozrnné pečivo: kváskový žitný nebo pšeničný chléb a jiné pečivo, například se zdravou pomazánkou a zeleninou
- zelenina: batáty, dýně, mrkev, petržel atp. (proč ne brambory?)
- tuzemské a sezónní ovoce
- zdravé dezerty: jáhelník, celozrnné palačinky, pohankové lívance, štrůdl, pohanková bábovka, sladké knedlíky, třešňová bublanina, makovec a další…
Díky sacharidům jsem shodila 20 kg (Eva, zakladatelka Jíme Jinak)
Nebojte se sacharidů. Je moderní se jim vyhýbat, ale není sacharid jako sacharid. My se vyhýbáme těm nepřirozeným, průmyslově vyrobeným sacharidům. Já osobně, když jsem začala 3x denně jíst obiloviny, uzdravila jsem se z velmi rychle z chronických nemocí, se kterými si klasická medicína 30 let nevěděla rady, a shodila jsem 20 kg, viz foto. Nejedla jsem samozřejmě jen obiloviny, jedla jsem tak, jak vás to učíme v našich jídelníčcích. Ale jde o to, že sacharidů se nemusíme bát. Naopak, pustit ty dobré do svého jídelníčku, nám velmi pomůže.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Děkuji za článek, v poslední době jsem hodně přibrala a proto buch chtěla zkusit jarní detox 😉
😉