Potraviny obsahující “éčka”
Přečtěte si…
– Éčka: konvenční versus BIO produkce
– Éčka do peněženky
Nejrůznější polotovary, chemicky zpracované výrobky a potraviny obsahující různé druhy konzervantů, barviv, látek zlepšující chuť, aroma nebo trvanlivost. Tyto všechny “potraviny” jsou velkou zátěží pro náš organismus. Způsobují nejrůznější problémy jako třeba ADHD u dětí, některé jsou karcinogenní a ani odborníci a vědci nevědí, co koktejl těchto éček může v našem těle udělat. Proto se jim snažme co nejvíce vyhýbat a kupovat přírodní a celistvé potraviny s čistým složením.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Maso
Čím maso nahradit?
– uzený tempeh a tofu
– seitan
– luštěniny
– mrkněte na naše recepty a naučte se, jak chutně maso nahradit!
Maso se řadí k rizikovým potravinám, které způsobují nebezpečí vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Studie (1, 2, 3, 4) potvrzují, že vegetariáni a vegani mají mnohem menší riziko těchto onemocnění než ti, kteří jedí maso. Navíc organismus maso tráví nejdéle, ze všech potravin a spotřebuje na něj hodně energie, proto se pak cítíme ospalí a unavení. A kromě toho je eliminace masa a mléka nejlepší způsob, jak snížit dopady člověka na planetu a nepodporovat kruté velkochovy.
Smažená jídla
Řízky, chipsy, hranolky, koblihy, bramboráky… Tato všechna smažená jídla nás lákají a chutnají nám. Ale vzpomeňte si, jak se po nich cítíte. Unavení, bez síly a ospalí. Na trávení smažených jídel totiž tělo spotřebuje opravdu velké množství energie. A navíc jsou plné nevhodných tuků a soli a zvyšují riziko diabetu, obezity a chorob srdce. Obsahují také karcinogen a neurotoxin akrylamid, který poškozuje DNA.
Zdravější smažení
– Pokud si chcete jednou za čas dopřát něco smaženého, udělejte si doma třeba smaženou zeleninu v hrašce, bezinky v těstíčku, zdravý vegan řízek v trojobalu, smažené bedly nebo smažené placky.
– Nezapomeňte ale vždy k těmto jídlům přidat například salát z daikonu nebo ředkviček, které pomohou tělu tyto těžká jídla strávit.
Pečivo a moučné výrobky z bílé mouky
Bílá mouka je jednoduchý sacharid a výživově prázdná kalorie. Výrobky z ní mají vysoký glykemický index, rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a nutí tělo produkovat inzulín. Ale po chvíli jde krevní cukr dolů a nás dovedou do stavu těžké únavy. Kromě tukových polštářků ještě v těle způsobují způsobují tyto potravin zánět, a tím zhoršují akné.
Jaké jíst pečivo?
– Místo pečiva z bílé mouky zařaďte do jídelníčku kváskové celozrnné pečivo. Můžete si ho upéct sami, anebo koupit ve zdravé výživě.
– Nezapomeňte vždy zkontrolovat složení, protože i když je chléb nazvaný jako kváskový nebo kvasový, může být kynutý droždím a kvásek tam být jen přidaný “na chuť”.
– Pečivo vám nahradí také různé druhy placek, palačinek, lívanců, karbanátků aj.
Sladkosti s cukrem
Sladkosti obsahující jednoduchý sacharid cukr, podobně jako pečivo z bílé mouky, způsobují výkyvy krevního cukru a tím i nálady a energie. Cukr v nich obsažený je vysoce návykový podobně jako drogy. Zhoršuje kvalitu pleti, způsobuje akné, je spojovaný s rakovinou, kazí zuby, způsobuje cukrovku, obezitu a zatěžuje naše játra (doporučujeme si přečíst těchto 10 důvodů, proč se cukru vyhnout).
Zdravé sladkosti existují!
– Nahraďte nezdravé sladkosti těmi zdravými dle našich receptů.
– A pokud nevíte, jak na to, vše pěkně krok po kroku jsme pro vás připravili ve video návodech kurzu Dezerty, kde se naučíte připravovat zdravé dezerty bez cukru jako profíci.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář